Папа у Сри Ланки позвао на помирење

Папа у Сри Ланки позвао на помирење
Папа у Сри Ланки позвао на помирење
Папа у Сри Ланки позвао на помирење
Папа у Сри Ланки позвао на помирење

На аеродрому га дочекао новоизабрани председник државе – Поздравни телеграми из авиона Албанији, Турској, Ирану, Емиратима, Оману и Индији.

Коломбо 13.01.2015.  – Папа Фрања је јутрос приспео у дводневну посету Сри Ланки. После деветочасовног лета он је допутовао јутрос у 4,30 по средњоевропском времену. После сусрета са двадесет католичких бискупа ове земље, њега је у својој резиденцији примио новоизабрани председник ове државе Сирисена. Овом приликом је Папа позвао на помирење некада завађене стране у грађанском рату. „Горко наслеђе неправде, непријатељства и неповерења“, које је за собом оставио овај сукоб, мора се превладати, казао је Папа. У процес помирења мора бити унето трагање за истином. Није реч „о повреди старих рана“, него о „неопходном средству у циљу неговања правде зацељења и јединства“. Треба приметити да је папа Фрања први инострани гост новоизабраног председника Сирисене. Папа се у свом обраћању окренуо и против сталног дискриминисања тамилске националне мањине од стране сингалезиске већине.

Председник Сирисена, који је у четвртак изабран, а јуче преузео своју службу, у своме поздравном слову изјаснио се за толеранцију и миротворачки саживот различитих друштвених група у овој мултиетничкој и мултирелигијској земљи. Председник сматра да ће ова Папина посета допринети миру и развоју Сри Ланке.

Иначе, Папу је на аеродрому дочекала парада слонова. Папа је поздравио ове животиње и њихове водиче љубазном пажњом. Читавих 28 километара од аеродрома до центра Коломба Папа је превалио при тропској температури у отвореном аутомобилу; уз пут су га поздрављале масе људи.

Папа ће у среду служити на главној плажи мису на којој ће прогласити светим мисионара Јосифа Ваца (1651 -1711). У четвртак  ће посетити север Сри Ланке у којем  је вођен 25-годишњи грађански рат између тамилске националне мањине и сингалезијске централне владе. Том приликом молиће се за мир и сусрести са тамилским и сингалезијским породицама које су имале жртве у овом сукобу вођеном између 1983. и 2009. године. Увече ће Фрања у Конгресном центру главног града одржати говор пред високим представницима власти. Овом приликом ће више хиљада људи присуствовати свечаностима у Папину част. Среда је проглашена за национални празник. А у четвртак Папа путује даље на Филипине.

Католици сачињавају у Сри Ланки мањину са 7%. 70% људи исповеда будизам, тачно 13% су хиндуисти, а 10% су муслимани. Већ на путу за Сри Ланку Папа се помолио за исламске државе на Блиском истоку. Већ како је уобичајено, за време свог прелетања у понедељак увече и у уторак ујутру упутио је телеграме председницима Ирана, УАЕ и Омана у којима се молио за „благослов Свемогућега за мир и напредак“. Исти телеграм је упутио председнику Индије, док је у порукама албанском премијеру Бујару Нишанију и турском председнику Реџепу Ердогану нагласио своје „пријатне успомене“ на своје недавне посете. Наиме у септембру је обавио једнодневну посету Тирану, а у новембру је био у посети Анкари и Истанбулу.

Извор: Катпрес