Папа у Светском савету Цркава у Женеви

Овде је Предстојатељ Римокатоличке Цркве држао говор

У Екуменском центру  папа Фрања је говорио о ходању према хришћанском јединству и замкама које сусрећемо на путу. „За нас као хришћане ходање заједно није потез с циљем да ојачамо своје позиције, већ чин послушности Господу и љубав према нашем свету. Замолимо Оца да нам помогне да заједно ходимо одлучно путевима Духа ", рекао је Папа.

„Желео сам да учествујем лично у прославу обиљежавања ове годишњице Светског савета, не само да бих потврдио посвећеност Католичке Цркве делу екуменизма и подстакао сарадњу са Црквама чланицама и са нашим екуменским партнерима.

„Кад год читамо Оченаш, осећамо глас у нама да смо синови и кћери, али исто тако да смо и браћа и сестре. Молитва је кисеоник екуменизма“, рекао је Фрања.

Посета папе Фрање Светском савету Цркава 21. јуна 2018.г. јесте камен темељац екуменске прославе његове 70-годишњице.

По доласку из Рима у једнодневну посету, понтиф је одржао кратак приватан састанак са председником Швајцарске конфедерације Аленом Берсеом на међународном аеродрому у Женеви.

Папина посета Екуменском центру отпочела је екуменском молитвом у капели, где је одржао предавање на тему „ходању на екуменском путовању“.

Иако Римокатоличка Црква није члан ССЦ, она јимачланове у Комисији за веру и црквено уређење и сарађују по многим питањима.

„Светски савет Цркава рођен је у служби екуменском покрету који је и сам потекао из снажног позива на мисију: како хришћани могу проповедати Јеванђеље ако су подељени међу собом?", рекао је Папа.

"Мисионарски налог, који је више од дјаконије и неговања људског развоја, не може се занемарити нити лишити његовог садржаја. Он одређује наш идентитет.“

Присутни су током посете били генерални секретар ССЦ преч. др. Олав Фиксе Твеит, др Агнес Абум, модератор Централног одбора ССЦ, и потпредседници овог Одбора бискуп Мари Ан Свенсон и митрополит Генадије. Њима су се придружили чланови Централног одбора, који је једно од главних управних тела ССЦ.

Званични контакти између Римокатоличке Цркве и ССЦ датирају од почетка шездесетих година прошлог века, након одлуке папе Јована XXIII 1959. године да сазове Други ватикански концил.

У својем говору у капели ССЦ папа Фрања вели да су људска бића константно у покрету, истичући да је ходање дисциплина која захтева „стрпљење и вежбање из дана у дан“.

Цитирао је посланицу апостола Павла Галатима (5,16): „Ми можемо или ходати Духом на путу који је отворен нашим крштењем или ћемо чинити ‘похоту телесну’.“ Фрања је рекао: „Гоњени својим инстинктом, постајемо робови необузданог конзумерства, а Божји глас постепено се ућуткује“.

„Остали људи, посебно они који не могу сами да ходају, попут деце и старијих, онда постану нешто непотребно које треба одбацити. Творевина онда нема никакву другу сврху до да удовољи нашима потребама“, рекао је он, говорећи само дан након Светског дана избеглица.

Фрања је нагласио да су се током историје често појавиле поделе између хришћана, јер је „у њиховој коренима, у животу заједница, присутан светски начин размишљања“.

Извор: ССЦ