Папа позвао на крај истребљења у Сирији

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања позвао је на крај „истребљења који је у току у Сирији”, на помирење у Светој земљи и охрабрио је дијалог на Корејском полуострву. Обраћајући се са балкона цркве Светог Петра, Папа је у традиционалној „Поруци граду и свету” (Urbi et Orbi), позвао на мир у целом свету, прво у „вољеној и напаћеној Сирији, чије је становништво исцрпљено ратом којем се не види крај”.

Папа је позвао све политичке и војне званичнике да одмах „обуставе истребљење које је у току, уз поштовање хуманитаног права и приступа помоћи најугроженијима”. Фрања је позвао и на помирење у „Светој земљи, која је ових дана погођена сукобом у којем незаштићени људи нису поштеђени”.

У сукобу између Палестинаца и израелске војске у петак је страдало 16 Палестинаца. Папа је охрабрио дијалог на Корејском полуострву, где влада атмосфера смањене напетости после две године нуклеарних и балистичких проба Северне Кореје.

Он је предводио бдење уочи Васкрс током којег је крстио осам особа, међу којима и Нигеријца (31) који је изазвао медијску пажњу прошле године када је успео да заустави наоружаног нападача у покушају да опљачка супермаркет.

Трг Светог Петра, где се налази неколико хиљада верника, обезбеђује полиција, а украшен је са 50.000 лала, ружа и нарциса које је поклонила Холандија.

Извор: Политика, Бета, АФП / фото: АФП