Папа велича кардинала Беа због дијалога са Јеврејима

Папа Фрања се најбоље изразио о почившем немачком куријском кардиналу Августину Беа (1881-1968), рекавши да је он као језуита био узор на међуконфесионалном плану, као и у међурелигијском дијалогу, посебно са Јеврејством. Папа истиче да је овај кардинал имао пресудан утицај на Други ватикански концил 1962-1965: „Односи са Јеврејством, јединство хришћана, слобода савести религије били су тада главне теме рада, а оне су још и данас актуелне“, рекао је Папа.

Папа Фрања је примио учеснике конференције одржане поводом годишњице смрти овог кардинала (16. новембар 1968), тачно пре 50 година. Важио је за приправитеља пута богословског дијалога између хришћана и Јевреја. Почев од 1960. налазио се на челу Секретаријата за неговање јединства хришћана, који је основан захваљујући његовим настојањем. Касније је овај Секретаријат назван „Папски савет за неговање јединства хришћана“, и на његовом челу се данас налази швајцарски куријски кардинал Курт Кох.

Папа је напоменуо: „Било би лепо када би рабин и свештеник једног града у својим заједницама сарађивали у служби човека у невољи, и неговали путеве мира и дијалога са свима“.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба СПЦ)