Папа започиње ново истраживање о Међугорју

Пољски бискуп Хенри Хозер треба да као папин изасланик посети оспоравано светилиште у Херцеговини. Ватикан је започео нову рунду испитивања по херцеговачком светилишту Међугорја. Пољски бискуп Хенри Хозер треба да као специјални папски изасланик отпутује у то место, саопштио је Ватикан у суботу. Његов задатак је да се распита о пастирској ситуацији и духовним потребама поклоника и да сходно томе разради препоруке за будућност.

Ово место је познато као наводно приказивање Госпе, пише Катпрес. Прикази представе Богородице који су наводно примећени 1981. у Међугорју, изазвали су у Католичкој цркви тешка спорења. Нарочито се надлежна Бискупија по овом питању критички изјаснила, мада тамошњи фрањевци имају супротно мишљење. Такоже се надлежна бискупска конференција 1991. о овоме изјаснила суздржано као о феномену и ускратила је званично признавање места за светилиште.

Задатак бискупа Хозера мора бити обављен до идућег лета  пошто тада преузима бискупију у источном делу Варшаве. Отуда његова мисија има „искључиво пастирски карактер“. Он се не сме освртати на наводне исказе појединих виделаца пошто се званична Црква није у основи изразила по овим питањима.

Тачан број поклоника у Међугорју не постоји, мада треба да их је више милиона годишње. Без обзира на наводна виђења Госпе, у Међугорју се одвија живахан духовни живот пропраћен молитвама и исповестима.

Извор: Катпрес (превод – Информативна служба СПЦ)