Папа: Бог воли сваки живот, абортус није ни цивилизован ни човечан

Бог воли живот! Контрадикторан приступ допушта убијање људског живота у мајчиној утроби у име заштите других права - рекао је папа Фрања на Тргу светога Петра током опште аудијенције упутивши у катехези посвећеној петој Божјој заповести: Не убиј !, снажан апел за одбрану људског живота.

„То је заповест која стоји као одбрамбени зид пред основном вредношћу у људским односима, а то је вредност живота која је нападнута ратовима, организацијама које искоришћавају човека, шпекулацијама са створеним и културом одбацивања, као и свим системима који људски живот подвргавају рачуници и користи, док огроман и скандалозан број људи живи у стању безвредног човека,“ - рекао је папа.

„Како то може бити цивилизација или једноставно људски чин који убија невин и беспомоћан живот на почетку?“ - питао је он и наставио: „Да ли је исправно рушити људски живот да би се решио неки проблем? Шта мислите, да ли је у реду да унајмите убицу да реши проблем? Ово је недопустиво, није у реду да убије човека само да би се решио проблем. Као да сте ангажовали убицу да решите проблем!“

„Извор насиља и одбацивања живота је у страху, јер је прихватање другога изазов за себичност“, рекао је папа Фрања и нагласио: „Замислимо, на пример, шта се догађа када се открије да је живот који настаје носилац инвалидности, можда и тешке. Родитељима у овим драматичним случајевима потребна је истинска блискост и солидарност да се суоче са стварношћу превазилазећи уочљиве страхове. Уместо тога, често добијају савете о томе како зауставити трудноћу, што је заправо начин да се каже да неко треба да буде убијен.

Међутим, болесно дете је попут сваке особе у невољи, као што је стара особа којој је потребна помоћ или као многи сиромашни људи који се боре како би преживели,“ рекао је Папа и нагласио: „Они су Божји дар који нас може извући из себичности...

У том смислу се папа осврнуо на узроке одбацивања живота, а то су идоли овога света: новац који наводи на помисао да је боље решити се некога, јер ће коштати, као и моћ и успех који су погрешна мерила за процену живота. С друге стране, истакао је, вреди прихватити сваки живот, јер сваки је човек вредан крви Христове и не може се презирати оно што Бог силно љуби.

Морамо рећи мушкарцима и женама овог света: Не презирамо живот! - рекао је папа и објаснио: „Живот других, али и њихов, јер је вредно заповести: "Не убиј". Многи млади људи би требало рећи: Не презирам свој живот! Престани одбацити Божје дело! Ти си Божје дело! Немојте потцењивати, не претерујте прихватањем зависности која ће вас уништити и довести до смрти!

Једина веродостојна мера живота је љубав кроз коју Бог воли живот, љубав којом Бог воли сваки људски живот. Христос нас пита у сваком крхком и рањеном животу, тражећи наше срце, само да открије радост љубави,“ закључио је папа.

Извор: Vatican News (са енглеског Инфо служба)