Папина порука учесницима Економском форуму у Давосу

-Битно је чувати достојанство људске личности, нарочито нудећи људима стварне могућности целокупног људског развоја и проводећи економске политике које помажу породицу, поручио је папа Фрања у поруци светским лидерима који ће се састати ове недеље на Економском форуму у Давосу. Поруку упућену председнику Клаусу Швабу прочитао је кардинал Петер Турксон, префект Дикастерија за подстицање укупног људског развоја. Суочени са ширењем друштвено-привредних разлика, с повећањем разних облика сиромаштва и новим облицима ропства, Папа тражи да економски модели прате етику „одрживог и укупног развоја“ која у средиште ставља човека и његова права.

-Да би дали ново усмерење судбини нашег света, Свети Отац је упозорио на вештачку интелигенцију, роботику и технолошке иновације које морају бити у служби човечанства и заштите заједничког дома, а не супротно, као што неке процене, нажалост, предвиђају. Не сме се ћутати пред патњом милиона људи, апеловао је папа Фрања и додао: -Потребна нам је одговорност која укључује све, то јест „стварање правих услова“ да свака личност живи на достојанствен начин. Пословни свет има огромне могућности за остваривање битних промена, одбацујући културу „употреби и баци“, рекао је Папа, и уместо тога повећавајући квалитет продуктивности, стварајући нова радна места, поштујући законе који га уређују, борећи се против корупције и подстићући социјалну правду уз праведну расподелу зараде.

-Време је за предузимање храбрих корака за нашу љубљену планету, јер ће донесене одлуке бити одлучујуће за свет сутрашњице, напоменуо је на крају Папа и закључио: -Истинске вредности морају да буду путоказ за безбеднију будућност, који ће подстаћи благостање свих, а Форум у Давосу треба да надахњује жеља да се унапреди опште добро.

Извор: Vatican News