Папина порука FAO-у: Гомиламо и расипамо хлеб сиромашних

Поводом Светскога дана хране папа Фрањa је ујпутио поруку Организацији уједињених нација за прехрану и пољопривреду у којој је истакао да се треба вратити једноставности и умерености у начину живота како бисмо његовали здрав однос са самима собом, с браћом и са средином у којој живимо

Окрутно је, неправедно и парадоксално што данас има хране за све људе, али сви не могу до ње; или да постоје подручја у свету на којима се храна расипа, баца, претерано конзумира или намењује у друге сврхе које нису прехрамбене – снажне су речи папе Фрање које је упутио главном директору FAO -а, Организације уједињених народа за прехрану и пољопривреду (FAO), поводом Светског дана хране, чија овогодишња тема гласи „Наше деловање је наша будућност. Здрава прехрана за свет без глади“. То је тренутак за размишљање,напоменуо је Папа, како бисмо сваке године дали одјек нашој бројној браћи која и даље трпе због глади и неисхрањености.

Храна – канал уништења

Папа је у поруци истакао да храна престаје бити средство за живот и постаје канал личног уништења, па подсетио да у односу на 820 милиона гладних људи има готово 700 милиона претилих, који су жртве погрешних прехрамбених навика. Та се појава проширила и у земљама малих прихода, јер копирају прехрамбене узоре развијених подручја. Због тога долази до ширења болести које узрокује неуравнотеженост због претеривања, као што су дијабетес, кардиоваскуларне болести и други облици дегенеративних болести или, пак, неуравнотеженост због недостатка која узрокује све већи број умрлих због анорексије и булимије.

Промена смера

Потребна је стога промена нашега начина понашања, а прехрана је важна полазна тачка.  Живимо захваљујући плодовима свега створенога и не можемо их свести на пуки објект употребе и власништва. Пут који ваља прећи јесте његовање начина живота надахнутога захвалношћу за оно што нам се даје, у тражењу умерености, скромности, уздржљивости, владања собом и солидарности; све су то врлине које прате људску историју.

Реч је о повратку на једноставност и умереност, уз упозорење на потребе других, како би се учврстиле наше везе у братству које тежи општем добру и које избегава индивидуализам и егоцентризам који само узрокују глад и друштвену неједнакост. Потребан је, према Папиним речима, такав стил живота који ће нам омогућити да негујемо здрави однос са самима собом, с нашом браћом и средином у којој живимо.

Породица – место на којем се учи стил новога живота

Истичући заузимање Организације уједињених народа за прехрану и пољопривреду за заштиту сеоске породице и унашређивање породичних пољопривредних домаћинстава, Папа је напоменуо да се, захваљујући женској и мајчинској осећајности, у породичној средини учи уживати у плодовима земље не искоришћујући их на непотребно, и откривају се такође најбоља средства за ширење стила живота који поштује лично и заједничко добро.

Не тржиште него особа

Борба против глади и неисхрањености неће завршити све док ће превладавати искључиво логика тржишта и док ће се тражити зарада под сваку цену, сводећи храну на пуки трговачки производ подложан финансијским шпекулацијама, и искривљавајући њезину културалну, друштвену и снажну символичку вредност, написао је Папа. Само је један пут; ваља се побринути за човека, посебно за оне који немају хране. Када људско биће буде постављено на место које му припада, тада ће подухвати хуманитарне помоћи и развојни програми имати већи утицај и даће очекиване резултате. Не смемо заборавити да је оно што гомиламо и расипамо хлеб сиромашних, истакнуо је папа Фрања.

Извор: Vatican News (са енглеског Инфо служба СПЦ)