Парастос блаженопочившем митрополиту Јовану

Парастос блаженопочившем митрополиту Јовану
Парастос блаженопочившем митрополиту Јовану
Парастос блаженопочившем митрополиту Јовану
Парастос блаженопочившем митрополиту Јовану

У петак, 3. октобра 2014. године, навршило се пола године од упокојења митрополита Јована. По благослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија, у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу парастос су служили свештенослужитељи Митрополије загребачко-љубљанске.

Након парастоса, у пригодној ријечи, својим сјећањима присутне је на митрополита Јована подсјетио архимандрит Данило (Љуботина). Парастосу су присуствовали наставници и ученици Српске православне опште гимназије и вјерници загребачке парохије.

Блаженопочивши митрополит Јован је рођен у славонском селу Мединци 22. октобра 1936. године. Одлуком Светог Архијерејског Сабора, 21. маја 1977. године изабран је за Епископа Српске православне цркве. Био је члан Светог Архијерејског Синода у више мандата, администрирао Епархијом славонском након смрти владике Емилијана, и Епархијом горњокарловачком након упокојења владике Симеона. У циљу помоћи прогнаним архијерејима са ратних подручја Републике Хрватске од маја 1995. године, привремено му је повјерено духовно старање о вјерном народу у Хрватској. Године 1994. повјерени су му вјерници у Италији. Као најстарији  члан Светог Архијерејског Синода био је мјестобљуститељ Патријаршког престола у вријеме док се тадашњи Патријарх српски Герман лијечио на Војно медицинској академији у Београду, односно до избора Патријарха српског Павла.

Митрополит Јован се покојио у Господу 3. априла 2014. године у Загребу. Сахрањен је 5. априла у крипти Саборног храма Преображења Господњег.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска