Парастос невиним страдалницима и бранитељима Отаџбине у НАТО бомбардовању 1999. године

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је данас у цркви Светог Марка у Београду парастос невино пострадалима и бранитељима Отаџбине током НАТО бомбардовања 1999. године. Патријарху српском су саслуживали викарни Епископ хвостански Г. Атанасије и свештенство Архиепископије београдско-карловачке.

Поводом дана који српски народ подсећа на жртве НАТО бомбардовања Србије, у присуству многобројних верника, проф. др Богољуба Шијаковића, министра вера у Влади Републике Србије, и Његове Екселенције Александра Конузина, амбасадора Руске Федерације у Београду, Његова Светост Патријарх српски је истакао да је ово дан тужног и молитвеног сећања на оне који су пострадали на тлу наше Отаџбине и оне који су пали бранећи своје домове и светиње.

"Страдао је народ коме је слобода важнија од коре хлеба, а тачан број жртава још увек се не зна", подсетио је Свјатјејши Патријарх Иринеј у беседи после молитве за оне који су се страдалничком крвљу уписали у Књигу Живих у Царству Небеском. "Уздамо се у правду Божију, јер ни силници овога света неће остати без суда Господњег, њему ће морати да дају одговор за зла која су починили", речи су Патријарха Иринеја, који је на крају беседе поручио да се моли Господу да се страдање и проливање невине крви нигде на свету никада не понови.