Парастос невиним жртвама хрватске војне акције Бљесак у храму Светог Марка

Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Патријарха српског, служио је у петак, 1. маја 2009. године, са почетком у 11 часова, у Храму Светог Марка, парастос невино убијеним жртвама војне акције хрватских снага Бљесак. Преосвећеном Владики су саслуживали свештеници и ђакони Маркове цркве, уз молитвено учешће сродника, пријатеља и саучесника у болу пострадалих у тој трагедији изазваној помрачењем људске савести, уз молитву Богу да се тако што никада више и не догоди. Војна акција Бљесак је још један од злочина хрватских снага у западној Славонији, када је за само 36 сати убијено више од 280, а у егзодус натерано око 15.000 Срба.

Према подацима невладине организације "Веритас", у "Бљеску" је убијено или нестало 283 Срба, међу којима 57 жена и деветоро деце. Хрвати су покупили и покопали 168 убијених Срба, највише под ознаком "непознат", а они ни до данас нису ексхумирани и идентификовани. Покушај ексхумације на неколико обележених локација, у новембру прошле године, није успео - у Цагама није пронађена гробница, а у Окучанима и Врбобљанима испод крстова с ознакама НН нису пронађени посмртни остаци, па се поставља питање где су нестале српске жртве, када се зна да је било затирања трагова овог злочина.

Хрватске војне и полицијске снаге извршиле су агресију на западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године, када је ова српска област била зона под заштитом УН (сектор "Запад"). Према српским подацима, хрватске снаге су биле бројније од становника западне Славоније у то време, односно више од 16.000 припадника оружаних снага Хрватске кренуло је на мање од 4.000 припадника Војске тадашње РСК. Фото: Бета