Парастос пилотима и авиомеханичарима пострадалим 1988. године

Ваздухопловно друштво „Свети архангел Гаврило“ из Београда, основано је од цивилних пилота Јат-а, с благословом и одобрењем Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Ово Удружење, у сарадњи са удружењем војних пилота „Курјаци са ушћа“, обратило се Управи храма Светог Василија Острошког на Бежанијској Коси и старешини протојереју Небојши Тополићу с молбом да се одслужи парастос несрећно страдалим пилотима и авиомеханичарима који су погинули у удесу Јат-овог авиона В727, пре 30 година, 27. фебруара 1988. године, на северном делу Кипра. Авион са посадама Јат је тада изнајмио турској авио-компанији.

Отац Небојша Тополић је пастирски подржао, благословио и помогао извршење предлога нашег Друштва. Тим поводом биће служен парастос у храму Светог Василија Острошког на Бежанијској Коси, 17. фебруара 2018.године, у 11.45 часова. Пре парастоса, чланови Друштва са колегама и породицама положиће цвеће на гробове погинулих пилота и чланова посаде. Породице погинулих су благодарне на томе што њихови најдражи нису заборављени.

Позвани су представници компаније„AIR SERBIA“, као настављачи рада Јат-а, представници  Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, представници ваздухопловне академије СМАТСА из Вршца, представници Синдиката саобраћајних пилота Србије, представници удружене авио-индустрије Србије, представници Министарства за саобраћај, представнице Удружења жена пилота, Удружења авиомеханичара Србије, Удружења  стјуардеса и стјуарда, колеге страдалих пилота и авиомеханичара и сви људи добре воље.

У очекивању да помени страдалим колегама постану стална обавеза, дуг и част за нас и изражавање нашег поштовања за породице, Ваздухопловно Друштво „Свети Архангел Гаврило“ и убудуће ће учествовати у организовању  сећања на  све преминуле ваздухопловце.

Ваздухопловно друштво Свети архангел Гаврило