Парастос пострадалим Србима Другог Свјетског рата и НАТО бомбардовања

Парастос пострадалим Србима Другог Свјетског рата и НАТО бомбардовања

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Г. Василије служио је 22. марта 2012. године парастос стрељаним Србима у току Другог свјетског рата у Бијељини као и жртвама НАТО бомбардовања .

„Господине начелниче, господине команданте, господо официри и војници, браћо и сестре. Данас смо се помолили благоме Господу за покој душа браће и сестара невино поубијаних од стране НАТО пакта. Помолили смо се Богу и за душе браће и сестара невино поубијаних од стране српске комунистичке руке само зато што су другачији мислили.

Вјерујемо да ће са рехабилитацијом врховног команданта оружаних снага Краљевске Војске бити рехабилитовани и ови мученици и страдалници који леже испод ових хумки. Ове хумке и крв невино пострадалих нас стално опомињу. Оне вапију још од краја 1944. године да се достојно сахране и опоју. Црква и Општина су зато предузели акцију да извршимо есхумацију ових мученика и страдалника и да их достојно сахранимо код Саборне Цркве“, истакао је Владика Василије и додао:“Нека нам они буду стална опомена да је зло рађење, готово суђење. Не можемо бити срећан народ ако Србин на Србина диже руку и каму само зато што другачије мисли, зато што се не слажемо са комшијом у идејама и размишљањима. Не можемо бити срећан народ ако дижемо руку уопште на ближње своје без обзира на различитост мишљења, вјере и нације. Спашће нас ако будемо говорили истину и једне друге благошћу и кротошћу светога јеванђеља упућивали на истрајност у љубави и поштовању човјека према човјеку. Вјерујем да ћемо ускоро почети са есхумацијом ових страдалника и мученика. Хвала свима који су организовали ово молитвено обраћање Богу за душе ових покојника. Нека њима Бог душе прости а нама подари умножење љубави, снагу вјере и достојанство човјека према човјеку. Амин“.

Извор: Епархија зворничко-тузланска