Парастос припадницима Вучедолске бригаде у манастиру Косијерево

Парастос припадницима Вучедолске бригаде у манастиру Косијерево
Парастос припадницима Вучедолске бригаде у манастиру Косијерево
Парастос припадницима Вучедолске бригаде у манастиру Косијерево
Парастос припадницима Вучедолске бригаде у манастиру Косијерево

На празник Светог апостола Јакова и Светог Стефана Српског, у уторак 22. октобра 2013. у манастиру Косијереву у Петровићима код Никшића служена је Света заупокојена Литургија и парастос припадницима Вучедолске бригаде Југословенске краљевске војске у отаџбини, који су на овај дан 1944. убијени у Грахову, а чији посмртни остаци почивају у крипти спомен-цркве Светог апостола Луке.

Литургију и помен, у спомен-цркви Светог апостола Луке у манастиру Косијереву, у чијој крипти су похрањени земни остаци једног броја страдалих ратника Вучедолске бригаде, служило је свештенство и свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке и Епархије захумско-херцеговачке. Од 250 невино пострадалих људи, који су, према ријечима јеромонаха Арсенија Самарџића, игумана манастира Косијерево, убијени од руке безбожних комуниста, посмртни остаци њих око 100 извађено је и похрањено у овој крипти, те се стога, сваке године на овај дан, врши парастос за покој њихових душа.

"Ја увијек кажем да су ова наша браћа страдала од безбожних и злочиначких комуниста, што и јесу били, јер су за неколико сати на пољу Граховском убили око 250 људи, припадника Вучедолске бригаде, ни кривих, ни дужних, махом сељака са ових подручја, који никоме никакво зло урадили нијесу. Они су се предали, сматрајући да никоме ни за шта нијесу криви, међутим, завршили су, на тако суров начин, у рововима граховским. Њихови земни остаци стајали су тако педесет и више година. Један број посмртних остатака, око 100, извађено је и похрањено у овој крипти цркве Светог апостола Луке у манастиру Косијерево“.

"На овај дан вршимо, такође, и помен свим пострадалима у рату од 1941. до 1945. на овим просторима, то јесте са подручја који је обухватала Вучедолска бригада, а то су Бањани, Опутна рудина, Каменско, Трепча, дио Вилуса и тако даље“.

"Успјели смо, хвала Богу, прије неки дан да извадимо и придружимо овим мученицима још пет мученичких кости из јаме на Виднама, који су у њу бачени у децембру 1941, од којих су двојица јеромонаха отац Тимотеј Ковач, игуман добрићевски и отац Теофан Беатовић, сабрат манастира Косијерева. Осим тога, пронађена су још три скелета за које се претпоставља да су земни остаци игумана Дамјана Томића и оца Арсенија Кнежевића, сабрата, док ће за утврђивање идентитета земних остатака још једног мученика, бити потребне експертизе“, казао је отац Арсеније.

Овом приликом пригодни словом обратио се и господин Радомир Лучић, један од потомака невино страдалих граховских мученика.

"Упокој Господе душе мученика, чије кости тамноваше у тами готово читав вијек, али Господ Бог Исус Христос даде и даће, ако Бог да, да те кости буду свете кости. Времена долазе таква да се истина не може заборавити, да истина мора поштовати вољу рода свог, да се род српски не може искоријенити. Они злотворници који су то радили изумрли су, јер су у забораву, а ове ће душе остати вијек вјекова на свјетло којим их је Сунце огријало, овог пута у част поштовања људи који не дају да се то заборави. Родили смо се да то поштујемо, да одржимо и да не заборавимо. Нека Господ Бог да њиховим душама да васкрсну у васиону Господа Бога нашег“, рекао је Лучић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка