Парастос убијеним српским дечацима у Гораждевцу

У Гораждевцу код Пећи, на Косову и Метохији, данас ће у 13 сати у Цркви рођења Пресвете Богородице бити одржан парастос поводом 11 година од убиства двојице српских дечака из овог места.

Након парастоса, како је најављено, биће одржан и помен на локалном гробљу, а у име Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије присуствоваће заменици директора Канцеларије Душан Козарев и Жељко Јовић.

Канцеларија за Косово и Метохију подсетила је у саопштењу да се данас обележава једанаест година од када су, и данас непознате особе, пуцале из аутоматског оружја на српску децу из Гораждевца која су се купала на реци Бистрици.

Канцеларија подсећа на чињеницу да још нису пронађени, нити кажњени нападачи који су тада усмртили Пантелију Дакића (12) и Ивана Јововића (19) и тешко ранили још четворо њихових другова Богдана Букумирица (14), Марка Богићевића (12), Драгану Србљак (13) и Ђорђа Угреновића (20).

Канцеларија за Косово и Метохију поново је затражила и позвала да надлежни органи на Косову и посебно међународна заједница, уложе сав свој ауторитет и коначно расветле овај и све остале злочине почињене над српским народом у Покрајини и да починиоци буду пронађени и кажњени.

У Гораждевцу ће данас, како је најављено, бити и представници Срба који су укључени у рад косовских институција министри Слободан Петровић и Далибор Јевтић али и градоначелник Грачанице Бранимир Стојановић.

Министар за повратак и заједнице у Влади Косова Далибор Јевтић оценио је поводом годишњице убиства српских дечака да је сваки нерасветљен злочин препрека на путу помирења И изградње преко потребног поверења. Јевтић је у саопштењу навео и да док год убице Ивана Јововића и Пантелије Дакића шетају слободно њихов злочин траје, а да се једино правдом и истином могу зауставити злочини.