Парастос убијеним српским жетеоцима из Старог Грацка

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије служио је данас парастос убијеним српским жетеоцима из Старог Грацка код Липљана уз саслуживање свештенства и монаштва. Парастос је служен пред спомен-плочом у овом селу на централном Косову, на десетогодишњицу те трагедије. Нажалост ни ове године Срби из Старог Грацка из безбедносних разлога нису били у могућности да оду до гробова својих најмилијих да упале свеће. Парастосу је присуствовао и помоћник министра за Косово и Метохију Драган Петковић.

У својој беседи Епископ Артемије је рекао да '' рана задата свима нама још није зарасла и неће никада зарасти . На томе је одговорност међународне заједнице да пронађе убице наших драгих покојника, да их изведу пред лице правде и да добију оно што су засллужили. Наша рана тиме неће бити исцељена али ће бити ублажена.''

''Молимо се Спаситељу нашем да нам да снаге да издржимо и превазиђемо сву бол и да останемо на овим местима на којима смо вековима живели. Останимо истрајни у нашој намери да опстанемо и останемо на овим просторима да се непријатељ не би потпуно обрадовао. Одласком одавде ми не би нама никакво добро учинили али би учинили непријатељима нашим јер онда би они знали да су постигли свој циљ, да су протерали све Србе са Косова и Метохије.'' - рекао је владика Артемије

Пре 10 година, 23. јула из заседе на својим њивама убијено је 14 жетелаца, међу којима и један дечак који још није имао 17 година.

Тада су страдали Андрија Одаловић, Јовица и Раде Живић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић.

Извор: Епархија рашко-призренска