Парастос за 3267 убијених Срба у Подрињу

Парастос за 3267 убијених Срба у Подрињу
Парастос за 3267 убијених Срба у Подрињу
Парастос за 3267 убијених Срба у Подрињу
Парастос за 3267 убијених Срба у Подрињу
Парастос за 3267 убијених Срба у Подрињу
Парастос за 3267 убијених Срба у Подрињу
Парастос за 3267 убијених Срба у Подрињу
Парастос за 3267 убијених Срба у Подрињу

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије служио је јуче, уз саслужење свештенства архијерејског намјесништва зворничког,  парастос на гробљу у Братунцу за 3267 убијених Срба овога краја.

Присутнима се обратио Преосвећени Владика зворничко-тузлански Господин Василије.

„У Име Оца и Сина и Светога Духа. Помаже вам Бог браћо и сестре. У Светоме Писму се каже: „Ево плаче Рахиља и неће се утјешити до вијека“. И ми смо се данас на овоме мјесту, на овом стратишту, збијеном на овом гробљу гдје праведници очекују васкрсење мртвих и свеопшти суд, помолили Оцу Небеском да прими душе њихове у Царству Небеском. Помолили смо се да их Господ овјенча неугасивим вијенцем славе и да помогне да на овом свијету завлада мир и добра воља међу цијелим свијетом и међу свим људима, како каже анђеоска пјесма: „Да слава буде Богу на висинама а међу људима мир и добра воља“. Данас се присјећамо безумља људског. Ни један онај који себе назива вјерником без обзира на начин како слави Бога и како му приступа, не би никада учинио зло невиним старцима и дјеци. Данас се присјећамо безумља људског. „Ако не опростите гријехе ближњима својим неће ни вама опростити Отац ваш небески“. У име страдалих морамо опсростити али као људи не смијемо заборавити зла која су се чинила кроз историсјке токове на многим пространствима земаљске кугле па и овдје. Опростити а не заборавити није никаква демагогија. Опростити је заповијест Божија а не заборавити је могућност да човјек кроз историјске токове сагледава историју као себе у огледалу и да се запита: Гдје сам ја Боже као човјек? Морамо доћи до закључка да је зло рађење готово суђење. Помолили смо се душе за све страдале без обзира како се звали, на који начин Бога призивали, које боје коже били. Помолили смо се да безумље људско никада више не завлада свијетом. Нека ономе ко жели рат, како каже српски народ, буде рат у души и дому његовом“, истакао је Владика Василије и додао:“Господине предсједниче Републике Српске, хвала вам што сте дошли данас на ово мјесто да се са нама заједно поклоните сјенима оних који су невино пострадали и онима који су бранили свој домаћи праг. Господине Предсједниче Владе, господо министри, ваше екселенције, хвала вам што сте данас заједно са нама да се помолимо Оцу Небеском, да се помолимо за душе ових праведника и што сте са нама саучесници у молитви да мир и добро завлада свијетом. Нека Бог душе прости ових праведника, Рајско им насеље а људима мир и добра воља. Ожалошћене породице не тугујте много за својим пострадалима као они који не знају за Бога. Имајте на уму Христове ријечи које нам дају смисао живота: Ја сам Васкрсење. Ја сам Пут, Истина и Живот, ко иде за Мном неће ходити по тами. Бог да душу прости пострадалима, породицама утјеха у васкрсењу Христовом а свима умножење љубави.Амин“.

Потом се присутнима обратио Предсједник Републике Српске господин Милорад Додик.

„Ваше Преосвештенство, Ваше Екселенције, драга господо, долазим овдје и присјећам се једног од прошлогодишњих долазака када сам питао једнога старца: Да ли је неко њему страдао овдје? Он је одговорио: „Свако овдје има неког кога нема“. У једној реченици рекао је све о страдању 3300 српских жртава у току трогодишњег рата на овим просторима. Ове долине су пуне туге, вапаја и бола. Овај крај је пун опроста и незаборава. Овај крај тражи правду за све што је учињено. У нама нема мржње нити жеље за осветом. У нама има хришћански нагон да идемо даље али наравно не можемо да гледамо да они који су нам побили најмилије ходају слободно и да су они јунаци. Бол мајке за изгубљеним дјететом, сестре за братом, човјека за човјеком је исти за свакога, без обзира које вјере и нације био. На Бадње вече у Кравици, на Петровдан у овим селима, боли још више што су наши велики празници, и као да је неко чекао смирај дана и породична празнична окупљања да би у домовима било што више људи а онда бездушно напао и побио све што је могао да стигне“, казао је између осталог у свом говору Предсједник Додик.

На Петровдан 1992. године муслиманске снаге, под командом Орића, упале су у српска села Залазје, Биљача, Сасе и Загони у којим је убијено 69 српских цивила, а више од 70 рањено. Деветнаест особа до данас се води као нестало.
Села су опљачкана, спаљена и још нису обновљена.

Од маја до децембра 1992. године, у нападима муслиманских снага уништено је и разорено на десетине српских села и на бруталан начин убијено стотине српских цивила у општинама Сребреница, Братунац и Скелани.

Само на подручју Сребренице у том периоду нападнуто је 21 српско село у којем је убијено више од 400 цивила.

У нападу на 22 српска села општине Братунац у истом периоду убијено је најмање 560 лица.

На Божић 1993. године, Здружене снаге подрегије Сребреница, под командом Насера Орића, у раним јутарњим часовима напале су српска села на подручју Кравице, у општини Братунац, и убиле 48 мјештана.
Од 7. до 16. марта 1993. године, уништено је 688 домаћинстава и оскрнављено православно гробље у Кравици.

На подручју општина Сребреница, Зворник, Милићи, Братунац, Власеница и Осмаци, у току рата, страдало је најмање 1.300 особа српске националности, док је на ширем подручју средњег Подриња и Бирча убијено укупно 3.267 Срба.

Без једног или оба родитеља остало је око 800 дјеце, а око 5.400 породица остало је без покретне и непокретне имовине. За злочине почињене над српским становништвом на подручју Сребренице, Братунца и околних мјеста нико, до сада, није одговарао пред судовима у БиХ.

Премијер Српске Aлександар Џомбић истакао је да међународна заједница мора да уважи чињеницу да су у протеклом рату убијани и Срби.
- У Сребреници, Братунцу и околним селима убијено је именом и презименом 3.267 Срба. Желимо да пошаљемо истину у свијет, да покажемо и укажемо да су Срби страдали и да тражимо равноправан третман према свим жртвама и свим злочинцима - казао је Џомбић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић истакао је да су страдања у овом дијелу Подриња обиљежили стравични злочини.
- Жеља нам је да да се више никоме, никада и нигдје не понове такви злочини - рекао је Ђокић истичући да је увјерен да ће народи извући поуке из периода 1992 - 1995. година.

Предсједник БОРС-а Пантелија Ћургуз поручио је да је дошло вријеме да одговарају и они који су чинили злочин српском народу.
- Ми ћемо натјерати правосудне институције у БиХ да почну да раде по принципу правде и правичности, те да буду у функцији стварања амбијента за помирење, а не новог крвопролића - поручио је Ћургуз.

Епархија зворничко-тузланска и Глас Српске

Извор: Епархија зворничко-тузланска