Парастос за Србе убијене у Кравици на Божић 1993. године

Парастос за Србе убијене у Кравици на Божић 1993. године
Парастос за Србе убијене у Кравици на Божић 1993. године
Парастос за Србе убијене у Кравици на Божић 1993. године
Парастос за Србе убијене у Кравици на Божић 1993. године

У цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици код Братунца служен је парастос за 158 настрадалих Срба из овог мјеста и сусједних заселака, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на Божић, 7. јануара 1993. године. Прислужене су свијеће за покој душа настрадалих, а присутне делегације положиле су цвијеће код централног споменика у Кравици подигнутог за 3.267 Срба из регије Бирач који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Цвијеће су положиле делегације Народне скупштине, Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, Савеза логораша Српске, те општина и борачких организација Сребренице, Братунца, Милића и Зворника.

Предсједник Борачке организације Братунца Небојша Лукић рекао је да је служен парастос и одата пошта настрадалим Србима које су убиле комшије Бошњаци код њихових кућа само зато што су Срби. "Стравични злочин починили су на Божић и тиме показали какав је њихов однос према онима који славе друге празнике од њихових", оцијенио је Лукић. Он је истакао да је огорчен на лицемјерност Тужилаштва и Суда БиХ који игноришу српске жртве и ни за један од бројних злочина над Србима у средњем Подрињу нико још није одговарао.

Анђа Ђокановић, која је изгубила супруга у Кравици прије 23 године, каже да породицама српских жртава ништа не значи привођење осумњичених за злочине над Србима и пуштање да се бране са слободе, након чега се на њих заборави.
"Изгубили смо повјерење у рад правосуђа БиХ. Очекујемо пресуде за злочине над нашим члановима породица од којих је већина убијена у својим домовима и били су цивили. Доста је игре са нашим стрпљењем. Такво правосуђе нам не треба и треба га укинути, а злочинце ће стићи Божија казна", каже Ђокановићева.

Настављајући етничко чишћење и уништавање српских села, муслиманске снаге из Сребренице, упале су на Божић, 1993. године, у Кравицу, гдје су убиле 49. Седам их је нестало од којих пет није пронађено ни након 23 године. Истовремено, село је опљачкано и запаљено је 688 српских кућа. О злодјелима Насера Орића и сребреничких муслимана говоре многобројни докази, фотографије, свједочења Ибрана Мустафића, Хакије Мехољића и других. Годинама су искази прикупљани али нису били довољни да тужилаштво процесуира злочине. Пресудом Жалбеног вијећа – Хашки трибунал ослободио је 3. јула 2008. године Насесра Орића за ратне злочине починјене током рата у Кравици и околини Сребренице.

У нападу сребреничких муслиманских снага на Кравицу учествовао је, према свједочењу преживјелих мјештана, велики број Бошњака који данас слободно шетају улицама Сребренице. Од почетка рата па све до половине 1995. године муслиманске снаге из Сребренице непрестано су упадале у српска села убијајући све што стигну, пљачкајући и палећи српску имовину, а заробљене су мучили, масакрирали, одсијецали им главе и показивали у Сребреници. Кравица је, осим на Божић, нападана више пута. У посљедњем рату, из овог мјеста протјерано је више од 1.000 мјештана.

Почетком 1990-их село је бројало око 350 житеља. Кравица са околином је током Другог свjетског рата десеткована од стране муслимана, и преко 500 људи је убијено. Други по реду покољ у Кравици се десио на Божић 7. јануара 1993. када су муслиманске снаге тадашње Армије БиХ, од око 3000 војника, предвођене Насером Орићем напале село које је бранила сеоска стража. Током напада снага Насера Орића у борби штитећи одступницу око 1000 избјеглица из Кравице, али и становника околних села Шиљковићи, Јежештица, Бањевићи, погинуло је 49 људи (по неким подацима 46), док је неколико села спаљено до темеља Убијени су били становници села, од којих су неки управо напуштали цркву послије божићне службе.

Жртве масакра су осим припадника сеоске страже били и дјеца и старци. Најмлађа жртва, Владимир Гајић, је имао само четири године а Новица Богићевић четрнаест, док су међу жртвама и Владимир Стојановић од 78, Ристо Поповић 73, а најстарија жртва Мара Божић је имала 84 године. Рањених је било 82 док је током цијелог рата Кравица изгубила 158 мјештана. Спаљено је 690 кућа и помоћних објеката, црква је сравњена са земљом а гробља су уништена и гробови прекопани. Прије паљевине је извршена општа пљачка од стране више хиљада цивила који су заједно са војницима војске ткз. АБиХ учествовали у нападу.

Извор: Епархија зворничко-тузланска, РТРС