Парастос жртвама Мартовског погрома

 Парастос жртвама Мартовског погрома
 Парастос жртвама Мартовског погрома
 Парастос жртвама Мартовског погрома
 Парастос жртвама Мартовског погрома

Обележавање десете годишњице Мартовског погрома започело је парастосом жртвама који је у храму Светог Николе у Приштини служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије

Владика Теодосије је после парастоса жртвама погрома подсетио и на пострадале православне храмове, српске домове и на протеривање више од 4.000 Срба са Косова и Метохије. “Оно због чега је наше срце данас тужно је што су наши суграђани и наши ближњи који су отишли са ових простора у избеглиштву и расејању. Мало њих се вратило, такорећи да нема повратка. И то је, браћо и сестре, оно за чим ми данас жалимо. После 10 година од Мартовског погрома и овај град овде и многи градови на Косову и Метохији су готово без Срба који су живели пре 1999. и 2004. године“.

Сећајући се тих трагичних мартовских догађаја пре 10 година, Владика је рекао да су то били дани великих искушења за Србе на Косову и Метохији и да је Божје чудо да су спасени неки од највећих православних храмова. „Иако су наши непријатељи мислили да ће затрти сваки траг нашег постојања на Косову и Метохији, ми се данас, после десет година, сабрани у овом храму сећамо немилих догађаја, када су екстремисти јуришали са намером да униште све оно што припада српском роду, палили куће, храмове… Али и поред тога Црква никада није престала да позива на заједнички живот свих који живе на овом простору", нагласио је владика Теодосије указавши да после распећа увек долази Васкрсење и да као хришћани живимо у сталној нади коју крепи вера у Господа Христа.

„Косово и Метохија припада свима. Видели смо да је немогуће да један народ потисне други народ, без обзира ко био у питању, и да није добро за један народ ако мисли да може сам живети, и да себично приграби све себи, да себи гради срећу на болу и тузи својих суграђана, својих комшија“, рекао је Владика након парастоса.