Парастос жртвама усташког геноцида у Гаравицама

Гаравице надомак Бихаћа су стравично мјесто усташког злочина и геноцида над Српским народом Крајине од 1941-1945. године. Према неслужбеним подацима на Гаравицама је убијено и заклано између 12 и 15 хиљада невиних људи, прије свега срба, рома и јеврејa. О Гаравицама се политички ''мудро'' ћутало читавих 50 и више година, како би се над невиним жртвама усташког злочина и геноцида експериментисало са братством и јединством.

Године 1990/91., а потом и наредне од 1992.- до данас показаше да се љубав, братсво и јединство не могу градити на лажи, превари и гријеху. Комунисти су пропустили историјску прилику коју им је свијет дао да казне усташке ратне злочинце, да осуде геноцид над Српски, Јеврејским и Ромским народом којег починише усташе, балисти и др. И умјесто да то ураде они потомке жртава геноцида осудише на ћутање, на заборав својих родитеља, ђедова и бака. Истовремено, комунисти своје ратне савезнике у борби против Српског народа усташе наградише одлукама, гле парадокса, АВНОЈ-а у Бихаћу и Јајцу разбијањем Југославије прво на федреалне јединице, а потом 1974.године на републике.
2. јуна т. 2010. године Високопреподобни архимандрит Јелисеј, игуман манастира Симонопетра са Свете Горе, боравећи у Бихаћу изрази жељу да посјети и Гаравице, за које му је приповједао Епископ Хризостом, те да отслужи помен невино постдралим. И би тако. У пратњи самог Владике Хризостома, те домаћина из Општине Бихаћ и мањом групом вјерника на челу са свештеником о.Далиборем дође на Гарвице, отслужи помен и помоли се за све невино побијене и затрпане на Гаравицама.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка