Дозвољена градња руске цркве близу Ајфелове куле

Париз добија ускоро нову катедралу. Локалне власти су у принципу одобриле прерађени нацрт идејног плана за изградњу руске православне цркве близу Ајфелове куле, јавили су француски медији позивајући се на руску амбасаду у Паризу.

Изградња цркве треба да одговара „архитектонски осетљивој“ околини. Први идејни план одбациле су париске грађевинске власти. Датум почетка радова још није саопштен; нови разрађени пројекат биће готов у јануару. Према извештајима, онај одбачени идејни план предвиђао је класичну руску цркву са пет купола у виду луковице, високу 27 метара. Предвиђа се да ће се Црква подизати уз употребу савремених материјала какав су карбон, титан, као и стаклени кров са соларним струјним панелима.

Блаженопочивши московски Патријарх Алексеј II већ се 2007. залагао код овдашњег председника државе Николе Саркозије за подизање нове цркве. У Паризу постоје многе руске православне цркве од којих неке припадају Цариградској Патријаршији.

Парцела за нову париску цркву налази се на обали реке Сене, близу метро станице и неких 300 метара удаљена од Ајфелове куле.

Извор: Катпрес