Парламент Српске усвојио Декларацију о заштити права СПЦ у Црној Гори

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 25. јуна 2020. године Декларацију о заштити права Српске Православне Цркве на слободно исповедање вере и права на њену имовину у Црној Гори.

У Декларацији, предлог Клубова посланика СНСД, ДНС, ДЕМОС, НДП, УС, СПС, СП, констатује се да је усвајање спорног Закона о слободи вероисповести или уверења и правном статусу верских заједница, Српску Православну Цркву у Црној Гори довело у неравноправан положај у односу на остале верске заједнице.

Народна скупштина Републике Српске позива власти у Црној Гори да престану са покушајима насилног отимања цркава, манастира и имовине Српске Православне Цркве у Црној Гори, да престану са протеривањем свештенства и монаштва Српске Православне Цркве под изговором да немају црногорско држављанство, и да кроз дијалог са црквеним великодостојницима Српске Православне Цркве у Црној Гори траже, на Уставу и законима Црне Горе, решење овог проблема.

Народна скупштина изражава забринутост због хапшења, прогона и премлаћивања епископа и свештеника Српске Православне Цркве у Црној Гори, и оштро осуђује хапшење, лишавање слободе и кривични процес који је покренут против Епископа будимљанско-никшићког и неколико свештеника Српске Православне Цркве, а власти у Црној Гори позива да поштују одредбе Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, Повељу о основним правима ЕУ, као и уставом загарантована основна људска и грађанска права Срба у Црној Гори.

У Декларацији се истиче да Народна скупштина Републике Српске у потпуности подржава све напоре које чине Митрополија и епархије Српске Православне Цркве у Црној Гори, како у Црној Гори, тако и на међународном плану, у борби за очување права на слободно исповедање вере и права на имовину Српске Православне Цркве.

Извор: Митрополија црногорско-приморска