Парох у Истоку код Пећи: И даље страдамо

Парох у Истоку код Пећи свештеник Небојша Секулић, говорећи за Радио Слово љубве о јучерашњем каменовању два аутобуса са верницима из Београда који су се враћали из посете остацима древног манастира Богородице Хвостанске код Истока на Косову и Метохији, истакао је да је посета била најављена и да је постојала пратња, али да је и поред тога извршено брутално каменовање на Србе.

Отац Небојша је избегао инцидент тиме што је својим возилом кренуо на другу страну после помена који је служио на остацима манастира. Срби у аутобусима, Богу хвала, нису повређени, али су били уплашени, а по свему што се догодило, деловало је као да су аутобуси чекани баш на том месту где би били каменовани.

Ово јесте први овакав инцидент за последњих неколико година у Истоку, али и додаје да се ситуација погоршава јер, како појашњава, Срби су дошли без ичега што би било провокација, помолили су се Богу, запалили свеће. Сами остаци светиње Богородице Хвостанске су заштићена зона.

-Ми и даље страдамо за ове наше светиње, али све говори да нисмо добродошли, каже парох који служи Господу у Истоку где живи са многодетном породицом и где полиција чува цркву. Ипак, помиње и лепе догађаје, долазак патријараха српског Иринеја и антиохијског Јована на Косово и Метохију, као и игумана Хиландарског Методија, што све, како оцењује, даје благослов и снагу да Срби истрају на овим просторима.

фото: остаци манастира Богородице Хвостанске - panacomp.net

Извор: Радио Слово љубве