Пасхална Литургија у Саборној цркви у Бечу

Пасхална Литургија у Саборној цркви у Бечу
Пасхална Литургија у Саборној цркви у Бечу
Пасхална Литургија у Саборној цркви у Бечу
Пасхална Литургија у Саборној цркви у Бечу

У ноћи између суботе и недеље, на само Васкрсење Христово, 12. априла 2015. године, Пасхално јутрење и Литургију у Саборном Храму Светога Саве у Бечу служио је настојатељ храма отац Славиша Божић уз саслужење протођакона Милоша Ждралића. Пасхално славље свечаним и лепим појањем увеличали су и појци из школе византијског појања Свети Јован Дамаскин из Новога Сада, који су већ од Великог четвртка појали на свим службама у Саборној цркви.

На почетку пасхалног јутрења, пошто су сви упалили свеће, учињена је литија око целог кварта у коме се налази храм Светога Саве. Верни народ се окупио у великом броју. После литије, пред вратима цркве је прочитано Јеванђеље, стихови Да воскреснет Бог и више пута је отпеван тропар Празника – Христос Воскресе. У наставку је појан пасхални канон и стихире, а затим је отац Славиша прочитао Слово на Пасху Светог Јована Златоустог.

У наставку, без прекида, служена је света Литургија. Светој Чаши су приступили скоро сви верни у Цркви. После свечаног пасхалног отпуста, отац Славиша је свима честитао Празник над празницима, поделио антидор и васкршња јаја. После службе приређено је и послужење за све.

Сутрадан ујутру, другу свету Литургију служио је архијерејски намесник за Аустрију прота Крстан Кнежевић. Саборна црква је и ујутру била потпуно испуњена верним народом, од којих су многи стајали и испред, на тротоару. Светој Чаши су приступили опет скоро сви. На крају Литургије прочитана је Васкршња посланица Патријарха српског, а затим су раздељени антидор и васкршња јаја. У Црквеноопштинској сали је потом приређено послужење за све.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска