Пастирска брига према припадницима ОС БиХ

Пред Васкрс, 24. априла 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије, представник Српске Православне Цркве при Министарству одбране и Оружаних снага Босне и Херцеговине, сусрео се са српским официрима и војним свештеницима СПЦ при ОС БиХ у Клубу ВРС у касарни „Козара“.

Епископа су дочекали командант касарне бригадни генерал г. Радован Илић, заменик команданта Команде подршке за ресурсе бригадни генерал г. Гојко Кнежевић и командант 3. пјешадијског (Република Српска) пука бригадир г. Недељко Копуз. У разговору са поменутим војним представницима припадника ОС БиХ православне вјероисповијести, Епископ се детаљније упознао са актуелним темама као и проблемима унутар Оружаних снага, а које се тичу припадника православне вере. Поред свакидашњих дешавања у војсци, полемисало се и о многим другим темама као што је улога војног свештеника у мировним мисијама Оружаних снага БиХ.

На овом радном састанку са војним свештеницима доминирале су теме: анализа рада у 2015. години, активности војних свештеника у 2016. години, обиљежавање Видовдана и крсне славе војних свештеника Светог Варнаве Хвостанског.

Његово Преосвештенство г. Атанасије имао је прилику да се непосредно упозна са актуелним проблемима и питањима у вјерској служби од самих свештеника који су, свако посебно, у својим излагањима представили приоритете у рјешавању извјесних проблема у унутар својих локалних јединица.

Разговарано је о захтјеву обиљежавања појединих празника преко логистичких одсјека у војним јединицама. Разматране су и теме пастирског рада међу припадницима ОС БиХ православне вјероисповијести (предавања на теме које су предложене од стране самих војника, евхаристијска сабрања у војним капелама, исповијести и причешћивање војника).

На крају састанка владика Атанасије, духовно је поучио и савјетовао своје свештенике и пожелио им сретан и од Бога благословен даљи рад у својим јединицама, као и највећи хришћански празник Васкрсење Христово.

Пре ових сусрета са српским генералима и војним свештеницима Епископ Атанасије је учинио посјету духовном домаћину Епархије бањалучке Његовом Преосвештенству Епископу г. Јефрему.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка