Пастирска посета затвореницима у Лепоглави и Реметинецу

Затвореници изразили дубоку захвалност митрополиту Порфирију за пастирску бригу и љубав према њима

Руковођен речима јеванђелским Наг бејах и оденусте ме; болестан бејах и посетисте ме; у тамници бејах и дођосте мени (Мт 25,36) Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, у пратњи јереја Радована Димитрића и ђакона Угљеше Пилингера, посетио је 10. и 11. децембра 2019. године Србе и православне затворенике који служе казне затвора у хрватским затворима Лепоглава и Реметинец.

Своју пастирску посету употпунили су одслуживши молебан Пресветој Богородици, после кога је митрополит Порфирије затвореницима говорио о значају Божићног поста као припреми и путу да се тај радосни празник дочека у молитвеном расположењу.

Доживљавајући дане посете као празник, молитвеним учешћем у служби и преданим учешћем у разговору после ње, затвореници су изразили дубоку захвалност митрополиту Порфирију за пастирску бригу и љубав према њима. На растанку замолили су га да мисли на њих и молитвено заступа у својим владичанским, светим молитвама, изражавајући притом искрену веру и наду да је то велика помоћ за њих у ограниченим условима њиховог живота. 

Поред других православних затвореника, у затворима у Хрватској се тренутно налази око 120 држављана Републике Србије. Митрополит је одржао састанке и са управницима затвора и њиховим сарадницима који су га детаљно упознали са функционисањем затворског система и животом затвореника у том систему. 

На крају посете Митрополит је, уз Божићне поздраве мира и радости, поделио пригодне поклоне и свој архипастирски благослов свима окупљенима.

јереј Радован Димитрић

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска