Патријах Кирил служио молебан у Волгограду

Патријах Кирил служио молебан у Волгограду
Патријах Кирил служио молебан у Волгограду
Патријах Кирил служио молебан у Волгограду
Патријах Кирил служио молебан у Волгограду

Његова Светост Патријарх московски г. Кирил служиоје молебан пред ковчегом са даровима Мудраца у Казанском Саборном храму у Волгограду

Патријарх московски и све Русије Кирил стигао је 3. фебруара 2014. године у Волгоград. Поглавар Руске Цркве је донео ковчег са даровима Мудраца за духовни подршку и благослов становницима града који је преживео низ терористичких напада.

На аеродром Гумрак Његову Светост су дочекали гувернер Волгоградске области С.А. Бозхенов и Митрополит волгоградски и камишински г. Герман, одакле су отишли у Казанску катедралну цркву.

На капијама Саборног храма госте је дочекао протојереј Вјаћеслав Зебелев и свештенство. Његова Светост Патријарх положили су ковчег са даровима Маудраца у средишњи део Саборног храма.

Затим је Његова Светост служио молебен са посебним додатком за умножавање љубави и искорењивање мржње и злобе, као и успешно лечење жртава терористичких напада.

Током службе певао је хор Казанске катедрала, под диригентском палицом Н.И. Фоменка.

Међу верницима су били и поврећени у терористичким нападима и чланови породица жртава. После службе Патријарха је поздравио митрополит Херман.

у  својој беседи Патријарх је нагласио да руски грађани треба да покажу солидарност у доба велике опасности од међународног тероризма и похвалио храброст и жртву спасилиачких јединица. Овом прилико Патријарх је уручио црквене награде рођацима полицајаца и железничара погинулух док су покушавали да спрече терористички напад на станицу Волгоград.

Полицијски наредник Д.А. Маковкин постхумно је одликован орденом Светог кнеза Димитрија Донског (награда уручена његовј мајци Маковкин Т.В. ). Инспектор за праћење протока путника станице Волгоград С.В. Наливајко постхумно је одликован орденом Светог кнеза Димитрија Донског (награда је дата његовој Ј.У. Наливјико). Инспектор за праћење протока путника станице Волгоград Д.И. Андрејев постхумно је одликован орденом Светог кнеза Димитрија Донског (награда уручена његовој супрузи О. Андрејева).

Рођацима пострадалиј уручене су иконе Светог Николе са Патријарховим благословом, а сви сабрани икона Мајке Божје Казанске.

Извор: Московска Патријаршија