Патријарашки благослов Цркви Божијој у Шумадији

Храм, посвећен Светом Сави Српском, који православни верници Шумадије и Крагујевца граде већ две деценије, сведочећи, као и древни хришћани, да и данас храмовно уздизање на мучеништву почива, освештао је на овонедељном - васкрсном евхаристијском сабрању Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј уз саслужење Преосвећене Господе Епископа - Шумадијског Г. Јована и Жичког Г. Хрисостома, као и свештеника Шумадијске епархије који су своју пастирску делатност годинама темељили на узорном примеру учешћа у градњи овог храма.

Васељенски смисао освећења крагујевачког Светосавског храма потврђен је и чињеницом да је у бденију, у суботу, учествовао Свјатјеши Патријарх српски Г. Иринeј, када се, уз учешће многих верника и ученика крагујевачке Богословије Светог Јована Златоустог, који су појањем допринели благољепију овог чина, сведочило да црвени живот, у својој изворности, само почива на богослужењу.

То је потврђено и на васркрсном, недељном сабрању, када су стотине и стотине Крагујевчана дошли да са својим архипастирима певају псаламске стихове у чину освећење новог храма (Крагујевчанима тако неопходног), односно да се са Господом Исусом Христом сједине на Литургији, којом је Патријарх Господин Иринеј началствовао, и пројаве вечни живот, у евхаристијском слављу. Учесници су тада имали привилегију да чују и архипастирске поуке, које су изговорили Патријарх Иринеј и Владика Јован, а које их укрепљују у заједничарењу које води у Царство Небеско.

Народна саборност ове недеље је остварена и у уметничком програму који је традицију учинио ововременом, као и у трпези љубави, када су пред члановима Цркве Божије похваљени они који помогоше да у славу Господњу многострадални Крагујевац добије још један молитвени олтар - храм Светог Саве на Аеродрому.

Извор: Епархија шумадијска