Патријарх

Ми смо њихови потомци

Ње­го­ва Све­тост Па­три­јарх Срп­ски Г. Ири­неј при­мио је јуче чла­но­ве ре­дак­ци­је Све­то­сав­ског звон­ца и на почетку нове школске године упу­тио бла­го­слов свој де­ци и ученицима, а по­себ­но чи­та­о­ци­ма „Звон­ца“.

Патријарх Павле: Верујући у Господа остварујемо смисао живота

ГосподГоспод је, браћо и сестре, за нас верујуће све. Он је хлеб живота, Он је вода жива, Он је светлост, Он је пастир добри. Дакле, све за живот наш. Верујући у Њега ми живимо Њиме, остварујемо смисао и циљ свога живота и оспособљавамо се да уђемо у непролазно блаженство Царства Небеског.

Имати дакле, увек у виду то да живимо Христом. Каже Свети Апостол Павле: "Не живим више ја, него живи Христос у мени" (Гал. 2, 20). Тим животом, вечним, живећи у Христу и са Христом, ми ћемо, кажем и понављам, остварити смисао и циљ свога живота, а то је, по светим речима Јеванђеља, блаженство непролазног Царства Божијег. У то блаженство Царства Небеског да уђемо већ у овоме свету желим и вама и себи.

Патријарх Српски Павле

Преузето из књиге Живот по Јеванђељу, Патријарх српски Павле, Народна и универзитетска библиотека у Приштини и Арс Либрис, Београд,1998.


Патријарх Павле: О хришћанској ревности

Патријарх Павле Спаситељ је истерао трговце из храма, као што стоји и код Апостола Јована, из ревности јер после тога догађаја ученици се његови сетише да је (за њега) написано: "Ревност: за дом твој изједа ме". Овде нам Господ показује пример ревности. Али ако хоћемо у свакој прилици да знамо каква треба да буде наша ревност, потребно је да се подсетимо речи Апостола Павла о оним припадницима јеврејског народа који нису прихватили Христа. За њих Апостол каже: "Сведочим да имају ревност за Бога, али не по разуму" (Рим. 10, 2).

Права ревност је она која је разумна, јеванђелска, као ова коју је показао Спаситељ. Такву ревност и ми треба да имамо, разумну ревност. Ако њу будемо имали, избећи ћемо сваки фанатизам и сва претеривања. Нека би нам Господ помогао да и ми имамо исту ону ревност у врлини и према сваком добром делу коју је Он имао према дому Оца свога!

Патријарх Српски Г. Павле

Преузето из књиге Живот по Јеванђељу, Патријарх српски Павле, Народна и универзитетска библиотека у Приштини и Арс Либри, Београд,1998.

Благодат мира

У миру благослова твога,
Помири нас, оче, смирењем твојим,
Павловом вером, Павловим стрпљењем,
Горостасу Павловога раста,
Ходећ' неуморно, путем Христа Спаса,
Проносећи благослов, вечног Цара мира,
Завађеном Србљу, до крајњих даљина,

Помири нас, оче, благословом твога мира,
Уподобивши се пустињаку твоме,
Јовану равноангелноме, учитељу девства,
Као негда, у молитви не престај,
Служећи непрестано, пред престолом Бога,
Зацели ране гордог рода твога,

Мером раста љубави твоје,
Огреј нас и опери, умиј и убели,
Смирењу призови, оче православни,
Учењем твојим јеванђелским,
Научи нас да будемо људи,

Шапатом нечујног мимохода, што сваког чуди,
Поздрављајућ' тебе постадосмо људи,
Прославивши чудеснога Творца,
У лику земаљскога, часног оца, тебе,
Препознасмо достојанство себе.

 

24. децембра 2009,
Храм Светог Саве
о 40-oдневном парастосу

Г.Гајић

Четрдесетодневни помен блаженопочившем Патријарху српском Павлу

У присуству неколико хиљада верних данас, 24. децембра 2009. године, у Спомен-храму Светог Саве на Врачару служена је заупокојна Света Литургија и четрдесетодневни парастос блаженопочившем Патријарху српском Павлу.