Патријарх александријски на гробу епископа Георгија Гадунаса

Завршивши врло плодну визитацијуу западној Кенији, Његово Блаженство Теодор II, папа и патријарх александријски и све Африке, и његова пратња вратили су се у Најроби.

Ујутро у суботу, 28. новембра, Патријарх је посетио Патријаршијску богословију „Архиепископ кипарски Макариос III“ у Рирути. У гостинској сали Богословије састао се са члановима Удружења Афричке Православне Цркве који руководе традиционалним пословима Православне Цркве у Кенији.

Током састанка Блажењејши Патријарх  је позвао чланове Удружења да са својим епископима раде сложно и с љубављу на добро Цркве,  истичући да сви проблеми имају своје решење ако се доносе исправне одлуке и ако је кључ и мотивација за поштено и конструктивно решење добро Цркве и њених чланова. Такође их је обавестио да ће ускоро бити искоришћено земљиште Патријаршије у близини Саборне цркве Светих Бесребреника, што ће ефикасно допринети задовољавању потреба парохија у Кенији.

Заједнички је одлучено да се измени и допуни оперативни статут  Удружења, чији ће коначни облик одобрити Блажењејши Патријарх.

Потом је Патријарх посетио цркву светих Рафаила, Николаја и Ирине у области Тогото и служио парастос на гробу блаженопоч. епископа нитријског Георгија Гадунаса, пионира у борби за кенијску независност од енглеске управе. Молитви је присуствовало више од 100 свештеника, пошто је покојни владика био и веома омиљен.

Обраћајући се присутним свештеницима, Његово Блаженство се осврнуо на изузетну мисионарску активност поч. епископа у Кенији и на чврсте темеље које је поставио за Православну Цркву.

На крају је замолио своје свештенство да у свом животу за пример борбе имају покојног владику Георгија и да увек подрже митрополита Макарија који ове године пуни 40 година мисионарског рада у Кенији и који је у почетку предузео ово велико дело након охрабрења, смерница и савета архиепископа кипарског Макарија III.

Виизитација патријарха  по Кенији завршена је сусретом са амбасадором Египта Махмудом Али Талаатом. Амбасадор Египта је изразио радост што се Патријарх налази у Кенији и нагласио да је за њега велики благослов што га може дочекати у Египатској кући.

Његово Блаженство је заузврат захвалио амбасадору на његовој љубави и замолио га да Председнику Египта пренесе захвалност и благослов с најбољим жељама за успех његовог рада на добро своје земље и за миран саживот народа у том региону.

Извор: Александријска Патријаршија (са енглеског Синиша Јовановић, Информативнма служба  СПЦ)