Патријарх александријски посетио Митрополију Киншасе

Патријарх александријски и све Африке Теодор II стигао је у уторак ујутру, 19. фебруара 2019, у престоницу Демократске Републике Конго, Киншасу, у пратњи епископа вавилонског Теодора, прешавши реку Конго, која је природна граница између Демократске Републике Конго и Републике Конго (Бразавил).

Митрополит Киншасе Никифор, конгоански министар спољних послова Базил Олонго Понго, амбасадор Египта, амбасадор Грчке у Киншаси Јоргос Папакостас, генерални конзул Грчке у ДР Конго и председник Грчке заједнице Герасимос Дунис приредили су топлу добродошлицу Патријарху у луци Киншасе.

У наставку је Патријарх посетио цркву Светог Николаја у грчкој заједници Киншасе и присуствовао Божанској Литургији у учешће свих наведених великодостојника, међу којима и руског амбасадора и српског амбасадора у Киншаси.

Митрополит Киншасе је истакао важност Патријархове посете овој Митрополији а, а Блажењејши Патријарх је одржао говор о патријаршијском мисионарском раду. Захвалио је митрополиту Киншасе и свима онима који су присутни у цркви Грчке заједнице.

Патријарх се 20. фебруара сусрео са председником ДР Конго Феликсом Антоаном Чисекеди Чиломбо у његовој председничкој резиденцији. Блажењејши  је изложио Његовом Превасходству о раду Александријске Патријаршије широм Африке, поменувши притом школе и болнице које су мисионарске митрополије патријаршијског престола подигле и усгројиле по Африци.

Извор: Александријска Патријаршија, Ромфеа