Патријарх Александријски и целе Африке г. Теодор Други посетио СПЦШО Свети Сава у Јоханесбургу

Чланови српске заједнице и верни народ једине српске православне парохије у Африци, удостојени су великим благословом и духовним укрепљењем пред свете дане празника над празницима Васкрсења Христовог. У петак, 26. марта 2010. године, на дан светог Никифора Цариградског, уочи Лазареве Суботе, српски православни храм светог апостола Томе у Јоханесбургу посетио је Његово Блаженство Патријарх Александријски и целе Африке Господин Теодор Други. У пратњи Његовог Блаженства налазили су се Његово Високопреосвештенство Митрополит Јоханесбурга и Преторије г. Серафим, лични секретар канцеларије Његовог Блаженства у Александрији архимандрит Пантелејмон и свештеник из Јоханесбурга отац Атинодорос Папас.

Свечаном дочеку су, поред многобројних чланова наше црквене заједнице у Јоханесбургу и наших парохијана, затим председника и потпредседника Црквеног Одбора г. Игора Маринковића и г. Предрага Шаровића, те чланова Црквеног Одбора г. Живојина Јовановића, г. Ива Зечевића и гђе. Мирјане Михаљевић, присуствовали и Његова Екселенција амбасадор Србије у Јужној Африци г. Горан Вујичић, старешина руског православног храма св. Сергија Радоњешког у Јоханесбургу отац Данил, јеромонах Серафим (Ван Ниекерк), ђакон Стивен (Хејс) и ученик Православне Семинарије Патријарха Петра Седмог, брат Хризостом који потиче из православне афричке породице и чији чланови породице служе Богу у свештеничком и монашком чину у афричкој држави Конго.

Сви окупљени, међу којима и мноштво деце, су дочекали Патријарха Александријског на улазу у црквену порту по традиционалном српском обичају са погачом и сољу, а свештенство са светим Јеванђељем и часним крстом. Пошто су присутни добили свети патријарашки благослов, кренуло се ка храму светог апостола Томе уз певање црквене молитвене песме у част Пресвете Богородице "Достојно јест". У храму је служена свечана доксологија, а онда је Патријарх Теодор, сасвим спонтано (видевши у храму велику фотографију нашег блаженопочившег Патријарха Павла), клекнуо испред фотографије, целивао је и затим служио мали помен Српском Патријарху. Чланови наше црквене заједнице су емотивно доживели овај чин и поступак Александријског Патријарха, пун љубави и дубоког поштовања према српском народу и Српском Патријарху Павлу.

После служених молитава, старешина храма св. ап. Томе, архимандрит Пантелејмон је бираним речима поздравио духовног оца свих православних хришћана у Африци, рекавши да је велика част, привилегија и на првом месту велики благослов за српски народ у Африци и Српску Православну Цркву данашња посета Његовог Блаженства Патријарха Теодора Другог српској парохији у Јоханесбургу. Кроз нашу парохију се на делу показује братска љубав и нераскидива веза између Александријске и Српске Цркве. Заблагодаривши Патријарху Теодору на великом труду који лично он улаже заједно са члановима Светог Синода Александријске Цркве на очувању и ширењу Православне вере на афричком континенту, отац Пантелејмон је изразио захвалност Митрополиту Серафиму и оцу Атинодоросу на подршци коју пружају нашој парохији у духовном и мисионарском раду, а такође се захвалио и присутним свештенослужитељима, оцима Данилу, Серафиму и Стивену на братској љубави и духовној сарадњи.

Архимандрит Пантелејмон је затим истакао да се међу окупљеним Србима, који су дошли да поздраве Александријског Патријарха, налазе и они који су дошли пре више од 50 година у Јужну Африку (г. Коста Бабић и г. Ристо Анђелопољ), као и они који су дошли недавно, а који су већ својим вредним и поштеним радом успели да заузму место и задобију углед и поштовање у јужноафричком друштву. Преневши захвалност Патријарху Теодору за његов патријараски благослов да сваке године и када год могућности дозволе, српски епископ из наше отаџбине посећује Црквено-школску општину Свети Сава у Јоханесбургу (што има непроцењиви духовни значај за српски народ у Африци) и истакавши жалост због пресељења у вечност нашег оца Патријарха Српског Павла који нам је био велика утеха, радост и снага духовна, отац Пантелејмон је изразио радост због избора новог Патријарха Српског, искусног архијереја г. Иринеја који је Духом Светим и вољом Божијом изабран на чело Српске Православне Цркве и за кога чврсто верујемо и знамо да ће наставити да води Српску Цркву путем којим је водио Патријарх Павле. На крају беседе, архимандрит Пантелејмон је замолио Његово Блаженство да се Богу моли за многострадални и грешни српски народ у Африци и по целом свету.

Његово Блаженство Патријарх Александријски и све Африке г. Теодор Други је посебно изразио своју најискренију захвалност оцу Пантелејмону и верном народу који му помажу, на срдачном дочеку и лепим речима. "Рођен сам на Криту и осећам љубав и блискост са српским народом и Српском Православном Црквом. Велике заслуге за моју љубав према монашком чину, светом олтару и часној трпези, још из времена док сам био студент у Атини, припадају српским архијерејима Амфилохију Радовићу, Артемију Радосављевићу и Иринеју Буловићу". Рекавши да нам доноси благослов св. апостола Марка из Александрије, Патријарх Теодор је поручио да се налазимо пред почетком страсне седмице у којој ће се на богослужењима читати пуно о библијским догађајима који су се збили у Египту. "Када сам овде у вашем светом храму видео фотографију блаженопочившег Патријарха Српског Павла, реаговао сам емотивно јер је Патријарх Павле много урадио за Православље у целом свету. Благодаримо Богу за избор новог Патријарха Српског г. Иринеја и радујем се и очекујем да ћу га врло брзо угостити у Александрији".

Његово Блаженштво Патријарх Теодор се захвалио оцу Пантелејмону за одличну сарадњу коју има са Митрополитом Серафимом и поручио му да је Александријска Патријаршија и Митрополија Јоханесбурга и Преторије ту да му увек помогне у пастирском и мисионарском раду. Патријарх је поручио да су грчки и српски народ пролазили и пролазе кроз сличне проблеме, да ће кроз све векове заједно сведочити Православну веру целом свету и да су зато веома блиска наша два народа. Још једном благосиљајући присутни народ и захваљујући се на гостољубљу и добродошлици, Његово Блаженство Патријарх Теодор Други је, видевши икону Тројеручицу у нашем храму, рекао да та света икона изазива у њему посебна осећања јер је Тројеручица његова породична слава.

Пошто су сви заједно пожелели и отпевали Патријарху Теодору "Многаја љета", архимандрит Пантелејмон је предао уваженом госту поклоне: из српског манастира дивно иконописану икону Светог Саве, књиге "Историја Српске Православне Цркве"(на грчком језику) и "Христос Алфа и Омега"(на енглеском језику) и цртеж седмогодишње девојчице Анастасије из Србије (иначе сестричине оца Пантелејмона), која је нацртала храм св. Томе у Јоханесбургу и оца Пантелејмона испред храма са раздраганом афричком дечицом. На цртежу стоји порука: "Пуно љубави деци Африке од деце из Србије". Патријарх Теодор се искрено захвалио на лепим и драгим поклонима, а затим предао оцу Пантелејмону предивни поклон који су израдили египатски монаси, часни крст са посудом за свете дарове, за српски православни храм св. апостола Томе у Јоханесбургу. Патријарх Теодор и митрополит Серафим су се затим уписали у свето Јеванђеље постављено на часној трпези и у књигу жалости установљену поводом упокојења Патријарха Српског г. Павла.

По изласку из цркве, привучен предивним мирисом, Патријарх Теодор је приметио прегршт босиљка посађеног у црквеним баштама и обрадован убрао један стручак за себе. После заједничког фотографисања испред храма, по традиционалном српском обичају и гостољубљу, домаћини су припремили свечану посну трпезу љубави. Атмосфера за трпезом је била блиска и пријатељска, пуна братске љубави и узајамног поштовања. Сви смо се осећали као чланови једне породице. Парохијани су заједнички припремили ручак и тиме још једном посведочили да се на нашем црквеном имању у Јоханесбургу окупљамо у хришћанској љубави, доприносећи напретку и духовној користи једних другима и сложно радећи са вером у Господа Бога. Трпезу љубави су припремили: на првом месту Миливоје Миловановић, затим Огњен Булатовић, Пеђа Турањанин и породице Ристовић, Маринковић, Михаљевић, Шаровић, Ђокић, Зечевић, Јовановић, Чолић, Лазић, Поповић, Туцаковић, Беловић, Михић... За трпезом су парохијани отпевали Химну Светом Сави и песму "Српкињица једна мала, по Косову цвеће брала".

Његово Блаженство Патријарх Теодор је честитао оцу Пантелејмону за његово залагање и труд на унапређивању духовног живота у српској парохији, помагању Митрополиту Серафиму у мисионарском раду и домаћинском старању о црквеном имању, приметивши велики напредак и вишеструко улепшано црквено имање за разлику од посете пре пет година када је први пут боравио у храму св. Томе у Јоханесбургу. Отац Пантелејмон се захвалио Александријском Патријарху на очинским речима подршке и љубави и још напоменуо присутним парохијанима о великом благослову којега су сви присутни удостојени и да нам велику духовну снагу даје боравак са светим људима Божијим којима сигурно припада и Патријарх Теодор. Куриозитет је био тај што је, за време обраћања на српском језику оца Пантелејмона парохијанима за трпезом, Патријарх Теодор спонтано преузео улогу преводица присутном свештенству на грчки језик (јер је и сам дуго живео у Русији и доста добро познаје словенске језике). Отац Пантелејмон је изненађен рекао свима, да мисли да никада нико није имао таквог преводиоца као што је то Његово Блаженство Патријарх Александријски, што је изазвало буран аплауз и смех свих присутних, па и самог Патријарха Теодора који је био видно расположен и осећао се као свој међу својима.

Сви чланови српске православне црквене заједнице који смо се заједно са нашом дечицом овога дана окупили у нашем храму св. Томе у Јоханесбургу, Господу Богу смо захвални на великом дару и благослову којег смо удостојени приликом посете Александријског Патријарха г. Теодора Другог нашој Црквено-школској општини Свети Сава. Поносни смо што је наша Црквено-школска општина несумњиво постала нераскидива спона и свеза најискреније братске љубави и сарадње између Александријске Патријаршије и Српске Патријаршије. Захвални смо и нашем оцу Пантелејмону који је својим радом, отвореношћу и преданошћу Цркви и народу, у претходних седам година (за разлику од претходних периода пролазака кроз искушења), изузетно пуно допринео на још већем зближавању и учвршћивању братских веза између наше две Православне Патријаршије. Молимо се Богу да се овим путем настави и да достојанствено и у будућности наша једина Српска Православна парохија у Африци буде место где се на делу показује и сведочи љубав и блискост између Александријске и Српске Патријаршије.

Чланови Црквеног Одбора Црквено-школска општина Свети Сава
Јоханесбург - Јужна Африка