Патријарх антиохијски и Патријарх румунски у Палати Котрочени

Његово Блаженство Патријарха антиохијског и свег Истока Јована Х и Његово Блаженство Патријарха румунског Данила примио је 28. новембра 2014. године, председник Румуније г. Трајан Басеску у палати Котрочени.

Током састанка председник Румуније је истакао забринутост Румуније за тешку ситуацију у Сирији, где је један велики број цивила и хришћана изгубио животе као резултат насиља и верског прогона.

Г. Басеску је изразио солидарност с породицама жртава, такође истакавши важност сарадње између државе и Цркве у погледу проналажења решења и дошло до мира и дијалога између заједница које припадају различитим културама и религијама, у духу толеранције, знања и поштовања.

Патријарх антиохијски и свег Истока Његово Блаженство Јован Х захвалио му је, заузврат, на топлом пријему и сталној подршци коју Румунија показује у вези са ситуацијом у Сирији. Патријарх је такође изразио захвалност Румунској Православној Цркви и румунском народу при помагању хришћанским породицама у Сирији материјалним средствима.

У овом контексту, Патријарх румунски је истакао потребу да се ојачају везе са заједницом хришћана у Сирији путем академских размена и заједничке сарадње.

Извор: ОCP