Патријарх цариградски Вартоломеј у посети званичном Берлину

 Његова Светост Патријарх цариградски Вартоломеј састао се у Берлину у одвојеним посетама са председником и канцеларком Савезне Републике Немачке Јоакимом Гауком и Ангелом Меркел. Састанци су одржани у вези са кључним темама које се тичу Васељенске Патријаршије, као што је питање националних мањина у Турској, а било је речи и о Светој Софији цариградској у контексту недавних информација о покушајима да се овај, некада најимпозантнији хришћански храм – тренутно музеј,  претвори у џамију.

Важно је напоменути да су Патријарх Вартоломеј и Председник Гаук недвосмислено најоштрије осудили све облике насиља, фанатизма и мржње.

Васељенски Патријарх је захвалио председнику Гауку на подршци Немачке државе православним верницима који живе у њој, као и Митрополији Цариградске Патријаршије у Немачкој и њеном раду.

Канцеларка Меркел, која  је недавно имала прилику да посети седиште Патријаршије у Цариграду, али и да се састане с Патријархом Вартоломејем у Анкари, показала је нарочито интересовање за развој ситуације и изазове са којима се сусрећу националне мањине, али и сама Патријаршија, у Турској. Посебно је било речи о "утихнулој" православној богословској школи на острву Халки, која је и даље затворена, још од 1971. године. Од посебног интересовања за Патријарха је било и горуће питање о ситуацији хришћана на Блиском истоку, нарочито у Сирији и Ираку.

Током пријатног састанка Патријарх Вартоломеј и канцеларка Меркел имали су прилику да разговарају и о другим питањима од општег интереса, као што су еколошке теме и неопходност заштите Божје творевине.

Наравно, поводом 50-годишњице оснивања Митрополије Цариградске Патријаршије  у Немачкој, било је говора и о присуству и раду Православне Цркве у Немачкој, а Патријарх Вартоломеј је изразио посебну благодарност на доброј сарадњи немачке Владе са Митрополитом Августином.

Током поменутих састанака у пратњи Патријарха Вартоломеја били су Митрополит Цариградске Патријаршије у Немачкој Августин, Митрополит Бурсе  Елпидофорос  и Архиђакон Максим.

Извор: Амен. гр                                                  С грчког превео: јереј Владимир Вранић