Патријарх Данило упутио посланицу пред почетак нове школске године

Образовање је основни приоритет сваког друштва које жели развој

У поруци свим ученицима, родитељима и наставницима основног и средњег образовања Његово Блаженство румунски патријарх Данило низвео је свој патријарашки благослов на почетку нове школске 2020-2021. године.

Патријарх је подсетио на одлуку Светог Синода Румунске Православне Цркве да 2020. годину прогласи поедбном годином пастирског старања о родитељима и деци у Румунској Патријаршији.

У својој Посланици Блажењејш патријарх је нагласио да је „образовање основни приоритет сваког друштва које жели духовни развој и материјално напредовање људи“ и изложио улогу Породице, Цркве и школе у васпитању деце.

Благослов породици и школи на почетку школске године: цео текст

Родитељском љубављу благосиљамо све ученике, родитеље, наставнике и професоре у основном и средњем образовном систему на почетку школске 2020-2021. године.

Свети Синод Румунске Православне Цркве прогласио је 2020. годину посебном годином пастирског старања о родитељима и деци. Овом иницијативом и родитељима и деци помаже се да негују узајамну љубав у породици и да веру и образовање вреднују као главна светла живота у друштву.

Образовање је основни приоритет сваког друштва које жели духовни развој и материјално напредовање људи. У развоју истинског образовања за живот, Породица, Црква и школа позвани су да деци понуде помоћ неопходну за њихов развој и лично и заједнички, по савету мудрог цара Саломона: „Чувај, сине мој, заповест оца своега, и не остављај науке матере своје. Привежи их себи на срце за свагда, и спучи их себи око грла. Куда год пођеш, водиће те; кад заспиш, чуваће те; кад се пробудиш, разговараће те;
Јер је заповест жижак, и наука је видело, и пут је животни карање које поучава“ (Приче Соломонове 6,20-23).

У свету обележеном индивидуалистичким и световним идеолошким тенденцијама, које слабе породично јединство и друштвени мир, неопходно је неговати стабилну везу и плодну сарадњу Породице, Цркве и школе.

У Породици и у Цркви физички и духовни родитељи позвани су да децу науче љубави према Богу и ближњима, пријатељству, солидарности, марљивости, великодушности и захвалности, да их подстакну да открију радост игре и знања, али и лепоту природе и румунске културе.

У школи се цене професори који предају различите образовне дисциплине када ученицима нуде мотивационо, активно и креативно учење. Поред знања потребног за полагање државних испита, добра школа учи децу и младе да негују слободу и одговорност, али и да познају румунске и европске духовне и културне вредности.

Због пандемије, почетак ове школске године одвија се у веома отежаним условима због потребе заштите индивидуалног и колективног здравља. Због тога се, посебно у школи, мора пажљиво пазити на поштовање правила здравствене заштите ученика и наставника.

Као и претходних година, почетком ове нове школске године парохије ће и надаље помагати ученицима из угрожених породица набавком школског прибора. Ово је још једна материјална помоћ поред 5.000 таблета које је наша Црква већ дала многој деци у угроженим подручјима.

Поводом почетка школске 2020-2021. године молимо се Богу да заштити све ученике, родитеље, наставнике и професоре, да им подари добро здравље и изобилну помоћ, мир и радост, како би њихов рад био благослов за породицу, школу. и за читав румунски народ!

† Д а н и л о,

Патријарх Румунске Православне Цркве

Извор: basilica.ro (са енглеског Сања Симић де Граф)