Патријарх Филарет: Не прихватамо томос јер нисмо знали његову садржину

Расколник Филарет Денисенко, бивши предстојатељ неканонске Кијевске Патријаршије, изјавио је да не прихвата томос о аутокефалности "нове Цркве" Украјине, преносе РИА Новости.

„Ми не прихватамо овај томос, јер нисмо знали садржину томоса који смо добили. Да смо знали његову садржину, не бисмо гласали за аутокефалност 15. децембра 2018. г. Ово из разлога што не морамо да прелазимо из једне зависности у другу,“ наводи га сајт "Громадскоје ТВ".

Нова црквена структура, названа „Православна Црква Украјине“, настала је у децембру 2018. као резултат уједињења неканонске Кијевске Патријаршије и Украјинске Аутокефалне Православне Цркве, и на њеном челу се налази Епифаније  Думенко. У јануару је цариградски патријарх Вартоломеј издао томос о аутокефалности УПЦ. Остгале помесне православне Цркве то нису признале.

Канонска Украјинска Православна Црква, на челу са митрополитом Онуфријем, одбила је да учествује у "сабору уједињења". У Руској Православној Цркви "сабор" је окарактерисан као безначајан и трагичан у историји васељенског Православља.

Дакле, само после неколико месеци Филарет је најавио поделу у "новој Цркви". Према његовим речима, то је  због чињенице што је Епифанија кршио договоре постигнуте током "сабора уједињења".

Дакле, Филарет тврди да је он требало да буде предстојатељ ПЦУ, а Епифанија би био надлежан само за њено представљање према споља. Поред тога, он приговара Епифанију да не само што не сарађује са њим, већ га и не позива.

Филарет је такође критиковао томос о аутокефалности зато што ограничава јурисдикцију Цркве на територију Украјине и лишава је неких већих права, а, поред тога, како је рекао, Кијевска Патријаршија на чијем је челу, није престала да постоји и поред стварања "нове Цркве". Сам пак Епифаније тврди да нема поделе.

Извор: Православие.ру (с руског Инфо служба СПЦ)