Патријарх Игњатије Јефрем II позвао САД и западне силе да обуставе финансирање терориста

Према агенцији ТАСС, Његова Светост Патријарх антиохијски и свег Истока Јефрем II, Поглавар Сиријске Православне Цркве (Оријентална православна заједница), позвао је САД и друге западне силе да обуставе финансирање терориста и милитантних група у Сирији.

„Ми тражимо од Сједињених Држава и других нација да обуставе финансирање терориста и екстремних група. Много напора је потребно да би се ситуација вратила у нормалу. Ми тражимо од свих страна да уложе напор на мирном решењу кризе,“ изјавио је патријарх у Москви на конференцији за штампу. Он је додао да је „велика улога спољних сила довела до ове кризе, тако да ми захтевамо да се обустави финансирање оних који директно шаљу своје оружје против сиријског народа“.

Патријарх је такође изјавио: „Ми верујемо да ће руско ангажовање у војним операцијама у Сирији донети наде свим Сиријцима, јер сматрамо да је руска улога у Сирији  -  улога миротвораца, а крајњи циљ свег руског напора у региону је обнова мира за сав народ.“

Очекује се да ће се поглавар сусрести са Патријархом московским и све Русије Кирилом, министром спољних послова Сергејем Лавровим, председником  Одбора за спољне послове Руске Думе г. Алексејем Пушковим.

Ова посета се сматра историјском, пошто је претходна посета Патријарха антихијског била давне 1998. године када је блаженопочивши Патријарх Игњатије Зака Ивас посетио Русију поводом хиљадугодишњице Крштења Кијевске Русије.

Извор: ОСР (превод Информативне слижбе)