Патријарх Иринеј благословио ученике: Да израстете у добре људе, да послужите Богу и своме народу

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је у недељу, 4. септембра 2016. године, свету архијерејску Литургију у Саборној Цркви у Београду.

Током свете Литургије изговаране су молитве за призив Светог Духа, односно молепстије наше Цркве на почетку школске године. Патријарх је благословио дан када наша деца ступају у школу и поручио да образовање значи стицање образа, части, достојанства и поштења. -Нека наша деца то науче од малих ногу да би знала сутра када постану одрасли људи и када буду заузели одговорне положаје у друштву били онакви какве их Господ жели и онакви какве их народ жели. Да послуже Богу пре свега и своме народу. Нека их Господ благослови и да мудрост Божанску и благодат Божју да успевају у свему добром, честитом и племенитом, благословио је Свјатијејши Патријарх српски.

Патријарх је истакао да се код нас православних, не само код нашег народа, пре свакога посла, а поготово пред важније послове, чини молитва Господу да нам Господ подари благодат, мудрост и знање за оно што нам је потребно у нашем  животу. -То и ми чинимо призивајући благодат Духа Светога - да Дух Свети обасја мудрост и разум наших школских ученика, да сазнају и упознају све оно што је битно и важно у нашим животима, да упознају Онога који је овај свет створио, који овај свет одржава и који нам је даровао све оно што нам је потребно за наш живот.

Свјатијејши је подсетио да све оно што видимо и што нас окружује није створио нико од нас нити било ко други већ Онај који је створио и све нас, даровао нам живот и све оно што је потребно нашем животу. -Тој истини великој учи нас Црква наша. Тој истини нас учи свето Јеванђеље, казао је патријарх Иринеј.

Његова Светост је подсетио на нашег великог научника Михајла Пупина, који је од детињства био сав испуњен благодаћу Духа Светога, истичући да је Пупин иако млад и неискусан у животним приликама, у свему видео присуство Божје, а нарочито је поштовао и молио се Светом Сави, и у свакој прилици - не само као дете и млад човек него и касније као прослављени научник - увек је спомињао име Светог Саве и истицао његову заслугу за оно што он јесте. -Михајло Пупин је био испуњен вером, испуњен јеванђељском истином, а његова честита мајка Пелагија је, иако неписмена, знала цео псалтир напамет и са мудрошћу псалтира она је учила, саветовала и васпитавала свога сина Михајла. Ето, то је диван пример нашој деци да се угледају на њега, јер се он много трудио и од свега је био најжеднији и најгладнији знања, рекао је Патријарх и додао: -Нека се и наша драга деца угледају на Михајла Пупина и на друге великане, не само наше него и из других народа, који су дубоко веровали у Бога, који су били одани вери својој, и којима је Господ открио велике тајне, а наша нас Црква позива да упознамо тајне нашега живота и света у коме живимо, и да на тај начин у свему видимо онога који је присутан у свему - Створитеља и Спаситеља нашег Христа, поручио је Патријарх.

-Нека Господ просвети ум наше деце, нека их обасја, нека помогне нашој деци да сазнају да је без вере немогуће упознати свет и смисао нашег живота. Да их Господ просвети у вери, јер када веру имамо онда имамо Господа са собом, а када Господа имамо онда имамо све оно што нам је потребно овде и за читав наш живот и нашу будућност, поручио је Патријарх српски г. Иринеј.

Извор: ТВ Храм