Патријарх Иринеј освештао цркву на Багдали у Крушевцу

Патријарх Иринеј освештао цркву на Багдали у Крушевцу
Патријарх Иринеј освештао цркву на Багдали у Крушевцу
Патријарх Иринеј освештао цркву на Багдали у Крушевцу
Патријарх Иринеј освештао цркву на Багдали у Крушевцу

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј освештао је 6. октобра 2015. године, на  празника Зачећа Светог Јована Крститеља, новоизграђену цркву посвећену Светом Јовану Пророку, Претечи и Крститељу Господњем, на крушевачком брду Багдала.

Његовој Светости је саслуживао Преосвећени Епископ крушевачки г. Давид са свештенством Епархије крушевачке. Ктитор цркве је породица Гашић из Крушевца.

Многобројни благочестиви народ Крушевца сабрао се 6. октобра да дочека свог Патријарха и учествује у светој Литургији на којој је појао хор "Свети кнез Лазар" под вођством гђе Ружице Вешковац.

Овом приликом, Патријарх је изразио велику радост због изградње дугожељеног храма на Багдали, похваливши житеље Крушавца као вредне и верне људе, одане завету Светих Немањића и Лазаревића о неговању духовне светосавске културе и задужбинарства. Патријарх је ктиторима уручио висока признања - министру одбране г. Братиславу Гашићу орден Светога краља Милутина, а крушевачком привреднику г. Бобану Гашићу орден Светог Саве другог реда.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј захвалио је свима који помажу изградњу комплекса на Багдали, уручивши приложницима благодарнице и грамате.

Великом црквено-народном сабрању присуствовали су градоначелник Крушевца г. Драги Несторовић са сарадницима, представници црквеног, политичког, јавног и културног живота града и Расинског округа.

Патријарх је потом посетио Саборну цркву Светог Ђорђа у Крушевцу, упознавши се са радовима на уређењу унутрашњег простора цркве, фрескописањем и осталим радовима везаним за овај свети храм.

Епархија крушевачка је за цењене госте и свештенство упричила трпезу љубави, на којој се бираним речима обратио владика Давид, а потом и министар одбране г. Братислав Гашић. На крају скупа, Његова Светост је заблагодарио на одличној организацији и достојанственом дочеку, ктиторима и приложницима, нагласивши да је Крушевац његов град у који увек радо долази и који је сама душа и срце Србије.

Извор: Епархија крушавачка