Патријарх Иринеј освештао цркву у Модричи

Патријарх Иринеј освештао цркву у Модричи
Патријарх Иринеј освештао цркву у Модричи
Патријарх Иринеј освештао цркву у Модричи
Патријарх Иринеј освештао цркву у Модричи

Његова светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је Свету Архијерејску Литургију и освештао новосаграђену цркву  Покрова Пресвете Богородице у модричком насељу Вишњик. Овом приликом предсједник Републике Српске г. Милорад Додик одликовао је Патријарха Иринеја Орденом Републике Српске на ленти.

После Свете Архијерејске Литургије, коју је служио уз саслужење епископа: Зворничко-тузланског Василија, Будимљанско-никшићког Јоаникија и  Моравичког Антонија, Патријарх Иринеј је поручио вјерницима да остану вјерни свом народу, воле своју отаџбину и са својим представницима сарађују у највећој могућој мјери.

"Сарадња народа и оних који воде народ води бољем стању и рјешавању горућих проблема", поручио је Патријарх Иринеј, којег је предсједник Републике Српске Милорад Додик данас одликовао Ордeном Републике Српске на ленти.

Патријарх је поручио вјерницима да су градњом овог храма украсили и себе и своју духовност, те позвао вјернике из других средина да у својим мјестима граде храмове. "Позивам народ да се увијек недјељом и празницима окупља код својих храмова у што већем броју и ту напоји живом водом и нахрани духовном храном", рекао је Патријарх Иринеј новинарима.

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да је долазак Патријарха српског данас у Модричу велики празник са порукама мира и љубави. "Ми желимо да покажемо да је однос Републике Српске према Цркви и свим вјерским заједницама важан елемент националног и народног идентитета. Републике Српска жели да афирмише политику мира коју пропагира Српска Православна Црква и обезбједи да буде трајно мјесто за људе који желе да живе ту и који сматрају да је овдје наша земља и отаџбина", рекао је Додик новинарима. Он је нагласио да долазак Патријарха у Српску јача увјерење да се оно што се ради у РС ради на најбољи могући начин, уз све тешкоће са којима је РС суочена.
Предсједник Владе РС Александар Џомбић рекао је да је данашњи долазак патријарха Иринеја у Републике Српску и освештање храма у Модричи велики догађај за Српску.

Његово преосвештенство Владика зворничко-тузлански Г. Василије рекао је да је народу Црква мајка и све на свијету што човјек може да има. "Молимо се Богу да обезбједи мир у цијелом свијету и у Босни и Херцеговини и да сачува Српску, за коју је проливено много крви", рекао је владика Василије и додао да један мали народ, као што је српски у Републици Српској, ако не живи у слози, љубави и миру увијек ризикује да ће га "велике аждаје прогутати".

Данашњој свечаности у Вишњику, којој је присуствовало више хиљада људи, осим највиших званичника Српске и СПЦ, присуствовали су министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић, министар цивилних послова БиХ Средоје Новић, посланици у Народној скупштини РС, начелници више општина из РС и бројни други гости. Кум данас освештаног храма у Вишњику је Коста Илић из Јасенице код Тузле, који сада живи у Бијељини, кумови часних крстова храма су Стево и Симо Новаковић из Скугрића код Модриче, а кум иконостаса храма Здравко Шарчевић из Ботајице код Модриче.

Градња храма у Вишњику почела је 25. августа 2005. године, а 14. септембра исте године освештани су темељи. Црква има пет купола и према димензијама које износе, 26 са 14 метара, међу највећим је православним црквама у РС.Црква има пет купола и према димензијама које износе, 26 са 14 метара, међу највећим је православним цркама у Српској.

Звоник храма са крстовима висок је 52 метара и као православни светионик доминира над Посавином. Храм је изграђен захваљујући прилозима вјерника, а одржане су и двије донаторске вечере.

Извор: ТВ РТРС - С.В.