Патријарх освештао нови црквени дом Светог Трифуна

Патријарх освештао нови црквени дом Светог Трифуна
Патријарх освештао нови црквени дом Светог Трифуна
Патријарх освештао нови црквени дом Светог Трифуна
Патријарх освештао нови црквени дом Светог Трифуна

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у Недељу Мироносица у цркви Светог великомученика Трифуна на Топчидерском гробљу и осветио конак који је изграђен крај овог храма.

У Недељу мироносица, 13/26. априла 2015. године Господње, освануо је веома леп, сунчан, празнични дан. У рано јутро стотине верника из Београда који редовно походе цркву Св. муч. Трифуна на Топчидерском гробљу, као и њихови духовни пријатељи, сабраћа са разних страна, од Москве до Будве, присуствовали су богоудном окончању наизглед немогућег црвено–градитељског подухвата у ово време кризе и немаштине – освећењу новог црквеног дома које је обавио Његова Светост Патријарх српски Иринеј.

Наиме, братство овог малог храма уопште нема парохију, а предвођено старешином, познатим духовником протојерејем-ставрофором Дејаном Дејановићем и многобројним приложницима, његовом духовном децом, успело је да оствари прави подвиг – да у рекордном року, за само годину и по дана, изгради велелепни црквени дом.

Занимљиво је да је ова малена црква завештањем њеног ктитора, великог српског добротвора и задужбинара Николе Спасића, почев од изградње 1905. године, првобитно била намењена једино за његово гробно место, уз аманет да се само два пута годишње у њој служи Света литургија – на дан Крсног Имена породице Спасић, Светог мученика Трифуна, и на дан његовог упокојења. Пошто се, по повлачењу преко Албаније, ктитор Никола Спасић тешко разболео у братској Грчкој, његова последња жеља, пред упокојење на Крфу 1916. године, била је да по окончању Првог светског рата његово тело буде пренето у малену, загробну цркву - задужбину Св. муч. Трифуна на Топчидерском гробљу у Београду. И, заиста, знаменита задужбина Николе Спасића овај аманет својег оснивача испунила је 1923. године.

Тако је било све док пре двадесет седам година у ову цркву није пристигао на службу протојереј-ставрофор Дејан Дејановић. Од тада, годинама овде служећи литургију на све празнике посвећене српским, руским и грчким светитељима (без обзира на то да ли је „црвено слово“ или не), непрестано поучавајући и исповедајући своју духовну децу (сваки дан у недељи!), не користећи годишњи одмор преко двадесет година, прота Дејан је окупио братство које данас има преко две хиљаде верника! Такође, прота организује и води сада већ знамениту трибину „Духовни разговори са протом Дејаном“ на Вождовцу, која траје већ деценијама и одавно је премашила бројку од три стотине незаборавних сусрета са архијерејима, духовницима и православним мислиоцима!

⃰⃰⃰⃰  ⃰  ⃰

Најдражег госта, архипастира народа српскога Иринеја, по обичају, поздравила су звона, старешина прота Дејан, свештенство, гости и многи верници. Свјатјејши Иринеј је свима, нештедмице, на обновљеном платоу испред цркве, узвратио архипастирским благословима. Затим је Његова Светост служио Свету патријарашку Литургију, уз саслужење бројног свештенства које је предводио високопреподобни отац Игњатије, духовник чувеног храма Светог Сретења Господњег из Москве, из братске Русије. Такође, Патријарху су саслуживала и два ђакона. На крају Свете архијерејске литургије Његова Светост је причестио десетине деце, стотине одраслих и одржао предивну беседу о црквеним градитељма у овом тешком времену, времену великих искушења.

Затим је Патријарх Иринеј под предивним тремом новог црквеног дома извршио освећење зграде. Присутним великим добротворима Његова Светост је пред окупљеним народом свечано доделио заслужене грамате. Због немерљивог, сталног доприноса током изградње дома, као и исказане велике љубави према Мајци Цркви, Патријарх Иринеј је грамате лично уручио Управи за сарадњу са Црквама и верским заједницама при Министарству правде Републике Србије са директором Управе господином Милетом Радојевићем на челу, господину Драгану Балтовском, генералном директору београдског јавног предузећа „Градска гробља“, Хуманитарном фонду Црквене општине Прељина код Чачка са протојерејом ставрофором Мирославом Милетићем на челу, госпођици Снежани Петровић из Београда,  познатом црквеном добротвору из Чачка господину Ратку Ћаловићу, Правном факултету из Београда предвођеним деканом проф. др Симом Аврамовићем, компанији Еко Пет доо. предвођеној генералним директором г. Звонком Гобељићем, као и „Зорки керамика доо“са директором г. Петром Миљковићем из Шапца на челу.   

Пре скромне трпезе љубави у новој сали на спрату, по благослову Његове Светости, великим приложницима пригодне захвалнице поводом освећења уручене су, између осталих, архитекти госпођи Снежани Кецман која је бесплатно урадила комплетан пројекат зграде, господину архитекти Георгију Крстановском који је бесплатно годину и по дана био стручни надзорник изградње, великим приложницима ђакону, кардиологу др Петру Дабићу и његовој супрузи Сандри, као и осталим трудољубивим приложницима.

Потом је високопреподобни отац игуман Јефрем, старешина манастира Стањевића код Будве, у спомен на празнични дан када је наш Патријарх освештао овај дом, поклонио домаћину, проти Дејану, велелепан позлаћени крст.

У име братства неуморни прота Дејан је топлим речима захвалио свима гостима на присуству, а приложницима на труду и дару. Дабоме, прота је у првом реду захвалио Његовој Светости Патријарху Иринеју за исказану очинску љубав,  што је издвојио своје драгоцено време и свима учинио немерљиву духовну радост својим присуством и чинодејствовањем на освећењу. Патријарх Иринеј је узвратио, између осталог, како за посвећене градитеље нема тешког времена нити препрека, а такође се присетио и незаборавних студентских дана са протом Дејаном.

Захваљујући Патријарху Иринеју, проти Дејану и многобројним посвећеницима и приложницима, ово бејаше сасвим посебан дан, празник за срце и душу, на ползу васколиког, верног народа српског. Дан за памћење и незаборав. 

 Слободан М. Радуловић