Патријарх Иринеј посетио градилиште новобеоградског храма

Патријарх Иринеј посетио градилиште новобеоградског храма
Патријарх Иринеј посетио градилиште новобеоградског храма
Патријарх Иринеј посетио градилиште новобеоградског храма
Патријарх Иринеј посетио градилиште новобеоградског храма

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј посетио је 10. јуна 2013. године после вечерњег богослужења новоподигнути храм Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду.

Његову Светост дочекали су старешина храма протојереј-ставрофор Радич Радичевић, јереј Милош Ж. Марковић, јереј Славиша Поповић и ђакон Срећко Богићевић, који су Патријарха детаљно упознали како са досадашњим тако и са предстојећим радовима да довршетку храма, парохијског дома, звоника и уређењу црквеног дворишта. У току су радови на постављању иконостаса, часне трпезе, трона Пресвете Богородице исклесаних од прилепског оникса.

Старешина храма упознао је Његову Светост са током радова на покривању парохијског дома, као и са радовима на уређењу платоа и дворишта храма. Његова Светост са братством храма сагледао је комплетну функционалност до сада изведених радова и благословио даљи наставак истих. 

Поред Палате Србија и модерног архитектонског окружења Новог Београда (Комбанк Арене) уздиже се велелепни храм, рађен у византијском стилу, који је складно срастао са овом средином. Старешина храма протојереј-ставрофор Радич Радичевић са братством чини све напоре да овај храм буде нека врста црквеног кварта и место где ће се грађани напајати православном духовношћу. Поред свакодневних богослужења која су праћена непрекидним грађевинским радовима, за протеклих 5 година (од када су освећени темељи) озидан је и укровљен храм, звоник са палионицом свећа и парохијски дом. Здање петокуполног храма површине је од око 500 метара квадратних и својим градитељским стилом складно се уклапа у модерну архитектуру Новог Београда и разбија монотонију и сивило околних објеката. И поред тешке економске ситуације постављени су темељи овог узвишеног пројекта. У току су радови на ентеријеру храма, поставља се мермерни иконостас а предстоје радови на постављању подних облога и радови на живопису храма. У погледу спољашњости храма потребно је приступити постављању завршне фасаде, покривање звоника и наставак изградње парохијског дома. Са благословом Његове Светости редовна богослужења у овом храму су отпочела на Божић 2011. године.