Патријарх Иринеј посетио руску цркву Покрова Пресвете Богородице у Чикагу

На навечерје недеље Месопусне, у суботу 26. фебруара 2011. године, Његова Светост Патријарх српски Иринеј, у пратњи Eпископа новограчаничко-средњезападноамеричког Г. Лонгина, посетио је саборни храм Покрова Пресвете Богородице, седиште чикашко-средњеамеричке епархије Руске Заграничне Цркве у Дис Плејнсу, предграђу Чикага.

У предворју Собора срдачним речима добродошлице Његову Светост поздравио је Епископ кливлендски Г. Петар, администратор чикашко-средњеамеричке епархије. Испред светог олтара нашег Патријарха дочекао је и Архиепископ чикашко-средњеамерички Г. Алипиј, који се због повреда задобијених приликом пада пре неколико година веома тешко креће.

У част доласка нашег Патријарха служена је Доксологија. Васкрсно бденије служио је епископ Петар уз саслужење презвитера и ђакона Руске и Српске Православне Цркве. Хор саборног храма коме се придружило и неколико Срба свечано и молитвено је одговарао и певао све стихире. За време вечерње, део службе певао је и дечији хор. На почетку јутарњег дела бденија Његова Светост је благословио чланове дечијег хора и другу децу, ученике црквене и руске школе локалне парохије, који су тада отишли својим домовима. По завршетку бденија Његова Светост Патријарх Иринеј је благословио верни народ и сажето их поздравио речима: „Нека Господ благослови Руски и Српски Православни народ и нека благослови све народе."

У сали саборног храма домаћини су припремили богату трпезу љубави а традиционално руско и словенско гостољубље, здравице и многољетсвије нису изостали. Његова Светост Патријарх Иринеј ће наредног дана, 27. фебруара, служити Свету Литургију у Саборном храму Васкрсења Христовог у Чикагу.

свештеник Добривоје В. Милуновић