Патријарх Иринеј позвао сарајевске Србе да сачувају своју вјеру, културу и језик

Његова Светост Патријарх српски  Иринеј посјетио је у недјељу, 15. септембра, зграду Административног центра Града Источно Сарајево, гдје је разговарао са руководством Града, градских општина, као и представницима Републике Српске у институцијама БиХ. 

Патријарх српски је том приликом поручио да је најбитније да Срби, у времену велике духовне, моралне и материјалне кризе, опстану као народ, да сачувају своју вјеру, културу и језик, јер имају вјеру, културу и историју коју не смију да изневјере.

Патријарх Иринеј је нагласио да је Србима, и овдје и на Косову, најпотребније да се ослободе политичких партија, као и да треба да постоји једна јединствена партија српског народа, те да не чине ништа на сопствену штету, а у корист својих непријатеља.

„Морамо бити јединствени, јер то нам је нада за опстанак. Нису случајна она четири `С`. У Источном Сарајеву је та свијест о јединству присутна, и надам се да ће та свијест остати“ – нагласио  је Патријарх Иринеј.

Његова Светост је поручио да Административни центар града Источно Сарајево треба да буде мјесто окупљања народа, а народ да има повјерења у ову институцију и људе који раде у њој.

Патријарх српски је  рекао да из Источног Сарајева одлази са најљепшим утисцима. „Одлазим задовољан оним што се данас десило у српском Сарајеву и задовољан српским народом који овдје живи и лијепом, драгом и благословеном омладином“ - поручио је Патријарх Иринеј, којег су поздравили многи грађани који су се окупили испред новоизграђеног Административног центра града Источно Сарајево.

Градоначелник Источног Сарајева г. Ненад Самарџија истакао је да су поруке које је послао Патријарх Иринеј биле јаке и да су изазвале јаке емоције код свих присутних.

„Патријарх је апеловао да српски народ буде јединствен и сложан, јер једино тако можемо да успијемо. Сви који су били тамо, исправно су разумјели његове поруке и надам се да ће у својим пословима и радним задацима које обављају то и примјењивати“, рекао је г. Самарџија.

Према његовим ријечима, Патријарх Иринеј је дао свим учесницима сусрета храбрости и снаге да наставе да раде послове за народ за које су и бирани.

„Ова посјета пада у дане када обиљежавамо 20 година од оснивања града Источно Сарајево и крсну славу светог Петра Зимоњића Сарајевског. У овом граду је рођена Република Српска и установљене су многе институције Српске“ - подсјетио је г. Самарџија.

Посјетом Источном Сарајеву Патријарх српски је окончао дводневни боравак у Митрополији дабробосанској у оквиру које је у недјељу, 15. септембра, служио свету архијерејску Литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву поводом 40 година архијерејске службе Митрополита дабробосанског Николаја.

Извор: Митрополија дабробосанска