Патријарх Иринеј примио ауторе књиге "Косово и Метохија 1912-2010 - Хронологија"

Његовa Светост Патријарх српски Г. Иринеј примио је данас у Српској Патријаршији у Београду делегацију Института за савремену историју. Овом приликом Његовој Светости уручена је монументална књига Косово и Метохија 1912-2010 - Хронологија.

Пријему су присуствовали проф. др Момчило Павловић, директор Института за
савремену историју, Борислав Малешевић, секретар Уређивачког одбора, Милош Мацановић, уредник издања и Бранка Косановић, лектор. Књигу Косово и Метохија 1912-2010 - Хронологија објавили су Институт за савремену историју из Београда и Центар за истраживање и публиковање из Новог Сада, као део пројекта Министарства просвете и науке Републике Србије Конфликти и кризе - сарадња и развој у Србији и региону у 19. и 20. веку.

Аутори су сарадници Института за савремену историју: проф. др Момчило Павловић, који је и главни редактор, затим др Драгомир Бонџић, мр Миомир Гаталовић, мр Ивана Пантелић, Горан Антонић и др Ратомир Миликић.

У питању је прва хронологија догађаја на Косову и Метохији у којој су на 728
страна наведена збивања на том простору током скоро 100 година, од 1912. до 2010. У седам поглавља која прате државно-правне оквире у којима се територија Косова и Метохије налазила током посматраног периода распоређени су догађаји из политичке, војне, правне, економске, привредне историје и развоја културе, просвете, науке и спорта. Књига је богато илустрована фотографијама најважнијих догађаја и личности и опремљена низом карата, графикона и табела. У виду прилога објављен је текст Резолуције Парламентарне скупштине Савета Евроце и интегралан текст Извештаја о трговини људским оргапима па Косову и Метохији Дика Мартија. На крају, као резиме на енглеском језику објављен је и текст проф. др Момчила Павловића Kosovo under Autonomy.