Патријарх Иринеј примио најбоље ученике Србије

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј примио је данас у Српској Патријаршији у присуству Преосвећеног викарног Епископа хвостанског Г. Атанасија најбоље ученике Математичке гимназије из Београда, са њиховим професором веронауке г. Предрагом Ђукнићем.

Математичка гимназија је школа од посебног националног значаја, која образује ученике из области природних наука. Успеси ове гимназије су одувек познати у четрдесетчетворогодишњој историји, али ова генерација матураната превазилази све досадашње. Ученици: Лука Миличевић, Душан Милијанчевић, Огњен Ивковић, Никола Мркшић, Михајло Цекић, Александар Васиљковић, Душан Петровић и Наталија Драговић; су добили пуне стипендије престижних универзитета у Европи и Америци. Освајачи су највећих медаља на светским олимпијадама из физике, математике и астрономије, Светосавске награде Mинистарства просвете и многа друга наград и признања.

Сви они су током свог редовног четворогодишњег школовања похађали и веронауку. Својим трудом на умнажавању дарова, они су најбољи пример свима како је могуће постићи најбоље успехе.

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј им је пожелео добродошлицу и пожелео да у блиској будућности представљају српски род као један Милутин Миланковић, Никола Тесла, Михајло Пупин или Милева Анштајн. Да у белом свету сабирају све што им је на корист, а да не забораве ко су и шта су и одакле су, и да те исте вредности преносе другима.

После размене поклона, опраштајући се, ученици су обећали свом Патријарху да ће својим примером и даљим резултатима показати, да су достојни представници потомства Светога Саве и Светих Немањића.

Потом су гости обишли Музеј СПЦ, где су захваљујући особљу погледали све експонате који су изложени и посебно се заинтересовали за период око Косовске битке (Огртач кнеза Лазара који је урађен пре 1389. године, као и плаштаниц краља Милутина крај 13. и почетак14. века). У име Музеја, г. Мирослав Илић је свима поклонио књигу да се подсећају на податке из Музеја СПЦ, које су овом приликом чули.

Пред полазак као сви ревносни Православци су отишли у придворску капелу Светога Симеона Мироточивог да се помоле Господу.

Овим пријемом у Српској Патријаршији шаљемо поруку препознавања тих вредности, као и одавања признања школи за постигнуте резултате.