Патријарх Иринеј служио Свету Архијерејску Литургију у новоизграђеном храму Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду

Патријарх Иринеј служио Свету Архијерејску Литургију у новоизграђеном храму Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду

У недељу, 13. новембра, Његова светост патријарх српски господин Иринеј служио је, са свештеницима и ђаконима братства Саборне цркве у Београду, свету архијерејску литургију у новосаграђеном храму посвећеном Светом Симеону Мироточивом.

Овај храм налази се на Новом Београду, надомак зграде Владе Србије и модерног центра који се гради, а који ће бити расадник духовне културе и уметности.

Његовој светости саслуживали су протојереј ставрофор намесник др Владимир Вукашиновић, протојереј ставрофор Радич Радичевић, старешина овог храма, протојереј ставрофор Петар Лукић, старешина Саборне цркве, протођакон Радомир Перчевић, јереј Милош Марковић, други парох храма, јереј Игор Лукић, јереј Арсеније Арсенијевић, старешина Вазнесењске цркве, ђакон Срећко Богићевић, протојереј Јован Планојевић... 

По пројекту Југослава Јанића и Бранислава Поповића, овај храм никао је на пешчари, донацијом народа и православних верника.

Освештавање звона био је чин иницијације у дубљи развој парохије овог светог храма. Велику донацију учинио је и Миодраг Мија Петровић, поклонивши пет златних крстова који доминирају овим здањем.

Звона су поклонили и Милојка Малбашић, Милош Рабреновић и Његослав Тривковић, а највеће звоно поклонио је Слободан Старчевић. Велики донатор била је и КБЦ банка, једина банка која је дала прилог међу београдским банкама.

За ово племенито дело сви приложници добили су грамате најтоплије захвалности од патријарха Иринеја.

Звона су настала у бронзано доба и ширила су се преко Истока и православне цивилизације ка западном хришћанству, где их је епископ римски, са куријом и осталом сабраћом бискупима, прихватио. Прво звоно у Западној Европи зазвонило је у граду Кампала. Занимљиво је да су наша православна браћа Бугари преузели, иако географски ближи Истоку, израз „кампала“ за свако звоно.

Његова светост патријарх српски господин Иринеј рекао је да ће звона бити глас ове светиње која ће, поред изгледа, звучно украшавати овај свети храм, јер по православном предњу у светим молитвама морају да учествују и слух и око и мирис и укус.

Његова светост патријарх српски господин Иринеј рекао је да је све што је учињено – учињено из љубави према овом светом храму и да љубав и праштање чине суштину хришћанства. Споменуо је да је крст сила Божија и благодат Божија, али да заједништво врхуни у Светој тајни евхаристије, у заједници тела и крви Господње, хлеба и вина. После освећења звона, протојереј Радич Радичевић позвао је донаторе да из руку патријарха српског приме грамате. Послужење соковима и колачима, поред донација, припремио је Младен Буљановић на послушање проти Радичу Радичевићу.

Храм Светог Симеона Мироточивог складно се уклапа у модерну архитектуру Новог Београда, посебно блиске обале Дунава и парка који има тенденцију да украси јаловост стакла и бетона који доминирају овим делом града.

Горан Раденковић