Патријарх Иринеј служио у цркви Свете Петке на Чукарици

Храм Свете преподобне мати Параскеве на Чукаричкој Падини прославио је торженствено своју храмовну преславу - преподобномученицу Параскеву. Верници из свих крајева Београда дошли су у овај храм да се на Светој Литургији помоле и причесте Светим Тајнама. Свету Архијерејску Литургију служио је Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј уз саслужење великог броја свештеника и ђакона Архиепископије београдско-карловачке.

После Свете Литургије Његова Светост је преломио славски колач и честитао преславу старешини храма протојереју Николи Трајковићу и братству. У својој богонадахнутој беседи Патријарх је окупљене у светом храму подсетио да наша Црква прославља светитељку која је својом личношћу украсила Цркву, јер се у њеном пречистом животу огледао сам Господ. Када је било најтеже и за најхрабрије да исповеде своју веру у Господа Исуса Христа, она је то учинила и пред претњом да ће бити мучена.

Патријарх је у беседи истакао да човек не може бити прави хришћанин ако себе не огледа пред Богом. Хришћанин треба да сваки дан свог живот усаглашава са Јеванђељем Христовим и да по узору на велику светитељку Параскеву живимо спасоносним животом испуњеним љубављу према Христу.

Торжественост литургијског сабрања, нескривена радост верног народа због сусрета са Првојерархом Српске Цркве, и присуство великог броја деце и младих, казује да је парохија при храму Свете преподобне матере наше Параскеве на Чукаричкој Падини коју предводи протојереј Никола Трајковић, једна веома жива и узорна заједница православних хришћана.