Патријарх Иринеј служио у руској цркви Свете Тројице у Београду


У недељу, 30. јануара 2010. године, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Подворја Руске Православне Цркве у Београду поводом двогодишњице од устоличења Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Г. Кирила, уз саслужење београдског свештенства, јеромонаха из Хиландара и старешине Подворја протојереја Виталија Тарасјева. Светој Архијерејској Литургији је присуствовао Његова Екселенција Александар В. Конузин, амбасадор Руске федерације у Београду.

По завршетку богослужења протојереј Виталије Тарасјев је срдачно поздравио Свјетејшег Патријарха Иринеја. Захваливши се Светом Владики, отац Виталије је истакао велику радост пастве Подворја Руске Православне Цркве због посете Патријарха Иринеја који је служио Свету Архијерејску Литургија баш у Светотројичном храму.

Старешина Подворја је рекао да верује да ће под омофором Патријарха Иринеја духовне везе измећу сестринских Цркава ојачати. Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј је подсетио присутне на духовне и историјске везе између Србије и Русије и истакао посебну улогу Русије у судбини Српске Православне Цркве и српског народа. Пожелео је добро здравље и дуг живот Његовој Светости Патријарху московском и целе Русије Г. Кирилу „како би учинио велико дело за које је задужен на радост свога, али и целог хришћанског народа". Током свечаног ручка у част Светог Патријарха Московског и целе Русије Г. Кирила и Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја протојереј Виталије Тарасјев се захвалио свим служашчима и званицама.

Опширније на http://www.mospat.ru/ru/2011/01/31/news35286/