Патријарх Иринеј у храму Светога Саве у Лондону, Онтарио

Његова Светост Патријарх српски Иринеј, администратор Епархије канадске, обишао је у среду, 18. јуна, храм Светога Саве у Лондону.

Лондон је град у Канади у покрајини Онтарио. Налази се између језера Хјурон и Ири, на пола пута од америчког града Детроит према Торонту. Лондон је један од саобраћајних и индустријских средишта провинције. Важне индустријске гране су производња превозних средстава (локомотиве, војна возила, ауто-делови), биотехнологија и информационе технологије. Међународни аеродром у Лондону налази се 10 километара од града. Прва тврђава на овом месту је настала 1826, док од 1855. г. Лондон има статус града.

У пратњи Српског патријарха био је Преосвећени епископ источно-амерички Митрофан, протојереј-ставрофор Василије Томић, парох и старешина храма св. Архангела Гаврила у Торонту и архијерејски заменик, протођакон Дамјан Божић из Београда и г. Милан Лешић, председник Црквено-школске општине Св. Георгија из Кичинера. Његову Светост  Патријарха дочекало је мноштво верног народа на челу са својим духовником крстоносним протом Васом Пејовићем. Доксологију је служио старешина храма прота Пејић заједно са протођаконом Дамјаном Божићем при београдском Саборном храму. За певницом су појали владика Митрофан, прота Василије Томић, прота Воја Павловић и прота Милојко Димитрић. Отац Васо Пејић је пожелео добродошлицу Српском Патријарху рекавши да је ово велики дан за ову малу српску заједни, која иако далеко од матице, чврсто стоји уз Мајку Цркву. Српски Патријарх је захвалио на добродошлици. (Тонски запис на www.slovoljubve.com).

На иницијативу блаженопоч. Епископа источно-америчког и канадског Стефана (Ластавице), 1965. године основана је Црквено-школска општина Светога Саве у Лондону, Онтарио. Шест година касније, 1971. године, купљено је имање где је саграђена капела са салом. На истом земљишту 1984. године освећен је темељ за нови храм. Освећење је извршио блаженопочивши Епископ источноамерички и канадски др Христофор (Ковачевић), потоњи Митрополит средњозападноамерички.

Храм, посвећен првом српском Aрхиепископу Светоме Сави у Лондону, осветио је Епископ канадски Георгије, 1988. године. Једанаест година касније, 1999, изграђен је и освећен нови парохијски дом у порти храма.

При овом храму неуморно постоји и дела Коло српских сестара ”Огњена Марија”, које је и данас доследно својој историјској улози у служби Цркве. Црквени хор ”Епископ Стеван Ластавица” основан је пре петнаест година. Током светих литургија и осталих богослужења хор употпуњује и оплемењује духовна стремљења свих присутних. Са успехом дела и Српска школа ”Свети Сава”, која своја знања црпи из црквене библиотеке ”Логос”,  основане  2012. године. Фолклорна група ”Светосавље” већ више од 20 година  ради на учењу и неговању српске културе и обичаја у традиционалним српским ношњама.

Извор: www.istocnik.ca

Патријарх Иринеј у храму Светога Саве у Лондону, Онтарио
Патријарх Иринеј у храму Светога Саве у Лондону, Онтарио
Патријарх Иринеј у храму Светога Саве у Лондону, Онтарио
Патријарх Иринеј у храму Светога Саве у Лондону, Онтарио